Pirmadienį S. Skvernelis pranešė pasirašęs kvietimus dvylikai Europos didžiųjų prekybos tinklų investuoti Lietuvoje. Taip jis tikisi padidinti konkurenciją prekybos rinkoje ir sumažinti kainas.

Tačiau R. Vainienė šiame veiksme įžvelgia tik politinį šou.

„Kai yra atėjęs didelis investuotojas („Lidl“ – DELFI), gali nors dievui laiškus rašyti, vakar galėjo įteikti (Popiežiui – DELFI). Tačiau tokie dalykai neveikia ir neturėtume tikėtis ekonomikoje stebuklų.

Tie, kurie yra prekybos sektoriuje, labai konkrečiai išsidėlioja sąlygas, prielaidas, visus kitus faktorius, o laiškai tėra politinis šou. Ne laiškais investuotojai pakviečiami, o darbais, galų gale, susitikimais“, – pirmadienį laidoje „DELFI Diena“ sakė ji.

R. Vainienė priminė, kad iš Lietuvos jau yra išėjęs vienas stambus investuotojas „Prisma“. Negana to, Konkurencijos taryba nedavė leidimo susijungti „Iki“ ir „Rimi“.

„Turbūt ne dėl konkurencijos rodiklių, kurie pas mus visai neblogi. Matyt, iš politinės baimės, kaip čia leisi rinkoje koncentraciją, ką pasakys valdžia“, – komentavo ji.

Vadina utopija

R. Vainienė skeptiškai vertino Vyriausybėje svarstomas priemones kainoms mažinti.

„Aš neįsivaizduoju, kaip galima administracinėmis priemonėmis rinkos sąlygomis sumažinti kainas, įvesti kažkokią kainų diktatūrą, pasakyti, kad kainos negali būti didesnės negu x eurų, arba negali būti antkainis didesnis negu x eurų.

Mes visą tai esame patyrę, pavyzdžiui, su vaistų kainų reguliavimu, kuomet buvo siekiama antkainio, maržos reguliavimų. Valdžiai nepavyko sumažinti vaistų kainas“, – kalbėjo ji.

Ekonomistės teigimu, tokių utopinių lūkesčių valdžia paprastai turi prieš rinkimus.

R. Vainienė neigiamai atsiliepė ir apie prezidentės Dalios Grybauskaitės registruotas pataisas, kurios baudas už žmonių apgaudinėjimą ir klaidinančią reklamą susietų su apyvarta. Dabar siūloma baudas susieti su įmonės pajamomis – iki 3 proc. metinių pajamų, bet ne daugiau 100 tūkst. eurų. Už pakartotinį padarytą pažeidimą – iki 6 proc. pajamų, bet ne daugiau 200 tūkst. eurų.

D. Grybauskaitė taip pat norėtų nusižengusias įmones įpareigoti baudą visais atvejais sumokėti iš karto arba pateikti jos dydį atitinkančią banko garantiją.

„Bet kuriai įmonei net ir 1 proc. dydžio baudą paskyrus, tai gali reikšti bankrotą. Prekybininkai, jei jiems tokia bauda būtų pritaikyta, natūralu, sumokėtų ne savo pinigais, bet tiekėjų, nes jie kitų pinigų neturi. Ekonomiškai, tai – nepamatuotas skaičius. Bauda nuo apyvartos apskritai neturėtų būti taikoma, – sakė R. Vainienė.

– Čia kažkas yra susipykęs su ekonomika, įmonės finansais, kad tokius pasiūlymus teikia. Konkurencijos įstatymas ir taip yra labai griežtas, ir taip už konkurencijos pažeidimus yra milžiniškos baudos, didžiausios. Už mokesčių vengimą nėra tokių baudų, kaip už konkurencijos.“

Baudos susimokėjimą iškart R. Vainienė pavadino „sovietiniu būdu“. „Galėtų dar sąskaitą areštuoti ir vardą iš Registrų centro išbraukti“, – pridūrė ji.

Norėtų mažesnio PVM

R. Vainienės vertinimu, kainas Lietuvoje galėtų sumažinti mažesnis pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas. Ji tvirtino, kad kai jis buvo sumažintas viešbučiams ar mėsai, kainos mažėjo.

„Vyko pokyčiai, negalima sakyti, kad nieko nepasikeitė. Tik tiek, kad mes matome viską momentiškai, bet po to gyvenimas teka sava vaga. Puikiai įsivaizduojame, kad toliau įsijungia visi kiti faktoriai. Pavyzdžiui, jei bus padidinta minimali alga, gyventojų pajamos vėl didės, paklausa augs. Augant paklausai, o visoms kitoms sąlygoms nesikeičiant, kainos turi kilti. Turime pripažinti sau, kad jei valdžia nori, kad verslininkai mokėtų didesnes algas, tada įsijungia didesnių kaštų faktorius ir didesnės paklausos faktorius“, – kalbėjo ji.

Ekonomistė Vyriausybei patarė keisti požiūrį.

„Jie turi atsakyti, ar mes turime maksimalią konkurenciją, kokią galime turėti prekybos sektoriuje, ar netaikome dirbtinių ribojimų naujiems rinkos dalyviams ateiti. Tikrai neprisikvies naujų, nes nėra tokių valstybių, kur vienoje gatvės pusėje stovi „Rimi“, kitoje – „Maxima“, o dar šalia „Iki“ arba „Norfa“. Tikrai, konkurencija yra milžiniška. Tas, kas sako, kad prekybos centrai nekonkuruoja, nėra rinkoje matę konkurencijos, nesupranta, kas tai yra“, – sakė R. Vainienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (342)