„Nereikia klaidinti žmonių, ieškoti supermistinių receptų, kur neva kažkokią priemonę pritaikius iš karto sumažės prekių ar paslaugų kainos. Yra labai aišku, ką reikia daryti tam tikrose srityse, kad veiktų konkurencija.

Pirmiausia mes kalbame apie sąžiningą konkurenciją, skaidrumą šioje srityje, kad būtų kuo mažiau šešėlinių dalykų, susitarimų ar nesąžiningos konkurencijos, nesąžiningos, klaidinamos reklamos. Visa tai iškreipia rinką, o tai atsiliepia paslaugų ir prekių kainoms“, - „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ kalbėjo M. Lingė.

Jo teigimu, prezidentės siūlomame keturių įstatymų pakete yra svarbūs trys blokai. Pirma, siūloma įvesti adekvačias ir atgrasančias baudas už klaidinamą reklamą.

„Baudos už tokius pažeidimus Lietuvoje yra vienos iš mažiausių ES. Klaidinti vartotojus, siūlyti, reklamuoti viena, kažką nutylėti, o parduoti visai kita, nei buvo skelbiama reklamoje, - dabar tai apsimoka, nes baudos gali sumokėti maksimaliai nepilnus 9 tūkst. eurų. Mes matome, kad keturi didieji tinklai buvo bausti net pakartotinai. Jiems tos baudos, palyginti su apyvarta ir koks tas poveikis gali būti daromas, yra menkos. O mažą įmonę tokia bauda gali privesti ir iki bankroto. Todėl prezidentė siūlo (baudas. - ELTA) sieti su pajamomis“, - „Žinių radijui“ kalbėjo M. Lingė.

Dabar maksimali Reklamos įstatyme numatyta bauda - 8 688 eurai. Prezidentės teikiamuose Reklamos įstatymo ir Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymo projektuose baudas numatyta susieti su įmonės pajamomis - iki 3 proc. metinių pajamų. Už pakartotinai padarytą pažeidimą - iki 6 proc. pajamų. Baudų „lubos“ būtų 100 tūkst. eurų.

„Tokios baudos, pavyzdžiui, Olandijoje, siekia iki 900 tūkst. eurų, Italijoje - iki 5 mln. eurų, Graikijoje - iki milijono. Kai kur yra iki 10 proc. metinių pajamų. Tai pas mus dydis pasirinktas dar toje mažesniojoje pusėje“, - kalbėjo prezidentės patarėjas.

Antras iš esminių siūlomas pakeitimas, - kad paskirtų baudų nebūtų galima išvengti, o paskirtų baudų ginčijimasis ir bylinėjimasis nebūtų naudojamas, siekiant galiausiai išvengti jos arba nutolinti, laukti bankroto ir panašiai. Šis siūlymas būtų įtvirtintas Konkurencijos įstatymo pataisomis.

„Teismų maratonus tenka praeiti tiek tiems, kurie skundžia sprendimus, tiek tiems, kurie nustato (pažeidimus. - ELTA) ir turi ginti valstybės poziciją, - Konkurencijos tarybai. Dabar galioja tvarka, kad gali tai daryti nesusimokėjęs: tau paskirta bauda, jos nemoki, bet apskundi sprendimą ir tada bylinėjiesi, taryba vaikšto po teismus. Bet galiausiai 90 proc. tokių bylų laimi Konkurencijos taryba.

Prezidentė siūlo, kad baudą susimoki, o jeigu jau ginčiji, tada ir bylinėkis, ar pagrįstai, ar nepagrįstai (skirta bauda. - ELTA)“, - teigė M. Lingė.

Trečias svarbus aspektas prezidentės teikiamuose įstatymų projektuose, - kad teisėkūros procese būtų vertinamas poveikis konkurencijai.

ELTA primena, kad prezidentė Seimui teikia keturių įstatymų paketą, kurie, jos teigimu, yra įrankiai, kurie turės tiesioginę įtaką kainoms.

Pasak šalies vadovės, žmones pagrįstai piktina neadekvačiai didėjančios ir klaidinamos prekių bei paslaugų kainos. Kai žmonėms siūlomas gydomasis vanduo, neturintis tokių savybių, kai perkant pigų skrydį bilieto kaina išauga dvigubai, kai biurų patalpos pardavinėjamos kaip butai - tokie atvejai mūsų rinkoje pernelyg dažni. Pagrindinis ir patikimas būdas išvengti apgaudinėjimo - didinti sąžiningą konkurenciją, neleisti verslui piktnaudžiauti dominuojama padėtimi ir išvengti atsakomybės už prasižengimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)