Pasak J. Čeponytės, tiek psichologai, tiek ekonomistai sako, kad žmonėms labai gaila investuoto laiko ir pinigų, todėl jie tikisi, kad sėkmė nusišypsos, kai pabandys dar kitą kartą.

„Pavyzdžiui, statistika rodo, kad patys neturtingiausi žmonės JAV per savaitę vidutiniškai išleidžia vidutiniškai 10 dolerių loterijos bilietams. Nors, logiškai mąstant, jie galėtų tuos 40 dolerių per mėnesį investuoti į tai, kas jiems labiau reikalinga.

Taip pat egzistuoja tendencija, kad žmonės, turintys skolų, perka loterijos bilietus – jie tikisi, kad laimės pinigų skoloms padengti“, – sako J. Čeponytė.

Kaip pasakoja žurnalistė, tai būdinga ne tik žmonėms – pavyzdžiui, Minesotos universitete buvo atliktas tyrimas su žiurkėmis ir pelėmis, kai šie graužikai už tam tikras užduotis buvo apdovanojami įvairiais skanėstais: „Po kurio laiko tie skanėstai buvo duodami vis vėliau arba apskritai nebeduodami, bet graužikai vis tiek darydavo užduotis, tikėdamos, kad bus vis tiek apdovanotos.“

J. Čeponytės teigimu, mokslininkai sako, kad kai žmonės turi finansinių problemų, jie kiekvieną dieną galvoja apie savo finansus, nuolat jaučia įtampą, mąsto nelogiškai, vadovaujasi emocijomis ir viltimis, o tuomet ir padidėja tikimybė patirti blogų finansinių sprendimų fenomeną.