Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) nutarė, kad Kainų komisijos 2015 metų sprendimas dėl „Litgrid“ sisteminių paslaugų įkainių pakeitimo prieštarauja įstatymui. LVAT sprendimo prašė Lietuvos apeliacinis teismas, nagrinėjantis „Achemos“ ginčą su „Litgrid“ – pirmos instancijos teismas buvo įpareigojęs „Achemą“ sumokėti „Litgrid“ tokią sumą už 2016 metų pradžioje patiektą elektrą.

LVAT rugsėjo 20 dienos nutartyje skelbia, kad Kainų komisija nesuteikė „Achemai“ įstatyme numatyto 2 mėnesių termino pasiruošti naujai tvarkai.

„Atlikus su sisteminių paslaugų kainų pokyčiais susijusius elektros perdavimo paslaugos kainų koregavimo veiksmus ir iš esmės nauja redakcija patvirtinus ir paskelbus perdavimo paslaugų kainų tvarką, Kainų komisijai buvo būtina laikytis Elektros energetikos įstatyme numatytų reikalavimų dėl 2 mėnesių nuo jų paskelbimo įsigaliojimo tvarkos“, – argumentuoja teismas.

Abi bendrovės 2010 metų liepą pasirašė sutartį ir sutarė, kad už paslaugas „Achema“ mokės Kainų komisijos nustatytus tarifus.

Kainų komisija 2015 metų spalį patvirtino „Litgrid“ tarifus, kurie buvo patikslinti ir bendrovių sutartyje. Tačiau 2015 metų gruodį Kainų komisija juos pakeitė – nediferencijuotų sisteminių paslaugų tarifas buvo padidintas 73,9 proc. iki 0,353 cento už kilovatvalandę (kWh), o diferencijuotų – 74,2 proc. iki 1,934 euro. Tvarka įsigaliojo jau p[o dviejų dienų – nuo 2016 metų sausio 1 dienos.

Kauno apygardos teismas 2017 metų kovo 24 dieną patenkino „Litgrid“ ieškinį ir nurodė, kad „Achema“ turi sumokėti 87,6 tūkst. eurų bendrovei „Litgrid“.

„Achema“ nesutiko atsiskaityti už elektrą padidintais tarifais ir apskundė Kauno teismo sprendimą Lietuvos apeliacinkiam teismui, kuris kovą sustabdė bylos nagrinėjimą bei pateikė paklausimą LVAT.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją