Šiuo metu Kinijos klinikos siekia neišleisti kuo daugiau tokių išlaidų iš šalies. Pasak „BIS Research“ atlikto tyrimo, dabar, kai šalies vyriausybė panaikino vieno vaiko politiką ir ėmė skatinti susituokusias poras turėti daugiau vaikų, Kinijos vaisingumo paslaugų rinka 2022-aisiais pasieks 1,29 milijardo eurų – išaugs daugiau ne dvigubai, lyginant su 574 milijonais eurų 2016-aisiais.

Investicinės įmonės pastebėjo tokią tendenciją. Rugsėjį „Warburg Pincus“ tapo antrąja didžiausia „Sichuan Jinxin Fertility Co.“ akcininke. Apie tai pagalbinio apvaisinimo kompanija pranešė rugsėjo 12-ąją. Kiti investuotojai apima tokias įmones kaip „Sequoia China“ ir „CNCB Hong Kong Investment Ltd.“, „China Citic Bank Corp“ padalinį.

Vieną didžiausių Kinijos vaisingumo centrų, „Citic-Xiangya Reproductive & Genetic Hospital“, suskaičiuojantį daugiau nei 40 tūkstančių pagalbinio apvaisinimo atvejų per metus, valdo valstybinis įmonių susivienijimas „Citic Group“.

„Orient Shiqi“, valstybei priklausančio „China Orient Asset Management Co.“ filialas, neseniai investavo į vaisingumo paslaugų tiekėją „Jinqi (Shanghai) Medical Investment Co“, kaip teigiama šios kompanijos tinklalapyje.

„Kinijos visuomenėje vertinami palikuonys“, – aiškina Li Yang, Pekino „AmCare“ vaikų ir moterų ligoninės reprodukcinės sveikatos skyriaus vadovas. Šiai „Warburg Pincus“ finansuojamai ligoninei priklauso 10 kitų ligoninių ir klinikų, kurios prieš dvejus metus, kai Kinija atsisakė vieno vaiko politikos, ėmė teikti apvaisinimo mėgintuvėlyje paslaugas.

„Žmonės mano, kad turėti vaikų būtina“, – sako Li Yang.

Kinijos ribojimai

Dabar už Kinijos ribų esančios kompanijos įgyja pranašumą, mat šalyje stinga vaisingumo centrų ir embriologų. Be to, kai kurias vaisingumo paslaugas vyriausybė riboja ir jos prieinamos tik susituokusioms heteroseksualioms poroms ar kiaušidžių vėžiu sergančioms moterims, tad vienišos moterys ar nesusituokusios poros yra priverstos pagalbos ieškoti svetur.

Kad sėkmingiau varžytųsi vaisingumo versle, „AmCare“ praėjusiais metais įsigijo savo pirmąjį pirkinį užsienyje – už neatskleistą sumą nusipirko kliniką Vašingtone. Dabar „AmCare“ gali pasiūlyti pirmines procedūras atlikti namuose, o Jungtinėse Valstijose pacientėms užteks praleisti tik kelias dienas, per kurias galėtų būti atliktos kiaušialąsčių surinkimo, embrionų perkėlimo ir kitos klinikinės procedūros.

Kinijos šeimos dydžio ribojimų liberalizavimas gali paskatinti vyresnes moteris, jau auginančias vieną ar du vaikus, pamėginti susilaukti dar vieno palikuonio. Tai gali reikšti paskatą vaisingumo turizmo verslui. Čiandžano industrijos tyrimų instituto duomenimis, 2016-aisiais Kinijos pacientai už šalies ribų vaisingumo paslaugoms išleido 7,4 milijardo juanių (apie 943 milijonus eurų).

Kaip rodo Kinijos nacionalinės sveikatos ir šeimos planavimo komisijos duomenys, 2016-aisiais Kinijoje buvo daugiau nei 40 milijonų vaisingumo problemų turinčių pacientų.

Vaikai geria pieną Kinijoje
Paslaugos svetur

Amanda Shen, 32-ejų verslininkė iš Šanchajaus, puikiai iliustruoja daugelio savo kiaušialąstes užšaldančių moterų situaciją: artimiausiu metu ji nesitiki turėti šeimos. Kad padidintų savo galimybes pastoti, kai jau sulauks tinkamo laiko, 2017-aisiais ji nusprendė užsišaldyti keletą kiaušialąsčių. Šiai procedūrai jai teko skristi į Los Andželą, nes Kinijoje netekėjusioms moterims tokia procedūra neatliekama.

„Aš išties manau, kad kiaušialąsčių šaldymas moterims atvėrė vartus į naują laikmetį“, – įsitikinusi A. Shen.

Panašu, kad Kinija sušvelnins kai kuriuos apribojimus, skatinančius tokias moteris kaip A. Shen pagalbos žvalgytis svetur, teigia Huang Wenzhangas, Kinijos ir globalizacijos centro, Pekine įsikūrusios idėjų kalvės, tyrėjas. Jis pastebi, kad vaisingumo industrija pasižymi „didžiule komercine verte“: „Kinijai judant gausesnės vaikų gimimo politikos linkme, augs ir palankumas tokiam gydymui“.

2016-aisiais Kinijoje įvestas dviejų vaikų apribojimas gali ilgai neišsilaikyti. Kaip tvirtinama rugpjūčio 28 dieną Kinijos komunistų partijos dienraštyje paskelbtame pranešime, sprendimo laukiančiame santuokos įstatyme neįtraukti šeimos planavimo ribojimai.

Nerimas dėl demografinės situacijos

Vyriausybė ragina moteris turėti daugiau vaikų ir taip išvengti demografinės krizės, kuri palietė Japoniją – šioje šalyje mažėjantis gyventojų skaičius lėtina ekonomikos augimą. Kinijos valstybės taryba praėjusiais metais prognozavo, kad iki 2030-ųjų maždaug 60 procentų gyventojų bus vyresni nei 60 metų – tai 13 procentų daugiau nei 2010-aisiais.

Padedančių pastoti paslaugų poreikį taip pat didina kitas Kinijos visuomenės pokytis – vis daugiau moterų atideda santuoką ir motinystę.

Liu Xiaoman, 36-erių buvusi skrydžių palydovė, JAV užšaldė savo kiaušialąstes, o po dvejų metų įkūrė startuolį „Changjiang Life“. Jos kompanija Kinijos klientėms padeda susiorganizuoti vaisingumo paslaugas svetur. Pasak moters, daugelis jų nori laisvai spręsti, kada joms turėti šeimą.

Liepą internetinė kelionių kompanija „Ctrip.com International Ltd.“ paskelbė moterims vadovėms pasiūlysianti du milijonus juanių (maždaug 267 tūkstančius eurų) kiaušialąsčių užšaldymui.

Investicijos į vaisingumo industriją

Čengdu įsikūrusi „Sichuan Jinxin Fertility Co.“ planuoja pirminį viešą akcijų siūlymą Honkonge, apimsiantį 500 milijonų dolerių (maždaug 429 milijonų eurų). Pajamos turėtų padėti kompanijai išplėsti savo veiklą Kinijoje ir įsigyti pirkinių JAV.

Kompanija neseniai drauge su „Warburg Pincus“ užbaigė „HRC Fertility“, valdančios klinikas Pietų Kalifornijoje, įsigijimo sandorį.

Pažangesnių technologijų ir paslaugų ieškančios Kinijos pacientės keliaus į JAV, teigia Sunny Dong, „Jinxin Group“, motininės „Sichuan Jinxin Fertility Co.“ kompanijos, vyriausiasis finansų pareigūnas.

Kitos kompanijos taip pat žvalgosi, kokių paslaugų galėtų pasiūlyti tiek namuose, tiek užsienyje. „We Doctor Holdings Ltd.“, „Tencent Holdings Ltd.“ finansuojama sveikatos paslaugų tiekėja, priklauso grupei, kuri rugpjūčio 31-ąją paskelbė įsigyjanti 90 procentų „Genea Ltd“ kompanijos – Sidnėjuje įsikūrusios vaisingumo paslaugų tiekėjos, siekiančios vystyti verslą Kinijoje.

Kinijos vaisingumo paslaugų kompanijos privalo gerinti savo teikiamas paslaugas ir jas vertinti, kad rinka taptų konkurencinga, teigia Wei Siang Yu, „Borderless Healthcare Group Inc“, Tailande vystančios Kinijos pacientėms pritraukti skirtą centrą, vadovas.

Tačiau jis visgi įsitikinęs, kad laikui bėgant atskirtis tarp Kinijos ir užsienio centrų mažės. „Ši rinka sulauks naujos technologijų ir inovacijų injekcijos“, – neabejoja Wei Siang Yu.

Bet vienas iš Reprodukcinės medicinos asociacijos Niujorke (RMA) vadovų Alanas Coppermanas mano, kad vaisingumo paslaugų paklausa JAV išliks tokia pat tvirta. Liepą RMA paskelbė planą pritraukti daugiau potencialių Kinijos klienčių.

„Visuomet atsiras žmonių, pasirengusių keliauti kad ir aplink visą pasaulį, jei sužinos, jog egzistuoja kažkokia naujovė, kurios jie negali gauti vietoje“, – sako A. Coppermanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)