Tarp sąžiningiausiųjų pateko penkios šalyje veikiančios įmonės: „Mondelez Lietuva Production“, „Nasdaq“, „Sanofi-Aventis Lietuva“, „Švyturys - Utenos alus“ ir „BTA Baltic Insurance Company“ filialas Lietuvoje.

„Lygiaverčio darbo užmokesčio tema šiandien vis dažniau atsiduria verslo ir darbuotojų dėmesio centre tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje. Įmonės supranta, kad mokėdamos tokį užmokestį gali ne tik išlikti konkurencingos tarp savo srities žaidėjų, besirungiančių dėl tų pačių specialistų darbo rinkoje, bet ir lengviau pritraukti naujų talentų. Žvelgiant iš organizacijos perspektyvos, „Lygiaverčio užmokesčio“ apdovanojimas – tai įrodymas, kad šioje įmonėje darbuotojas vertinamas pagal prisiimamas atsakomybes, kompetencijas ir rezultatus, o ne pagal lytį. Tuo tarpu specialistai jaučiasi vertinami, gaudami sąžiningą atlyginimą ir turėdami tolygias galimybes siekti karjeros aukštumų, – teigia atlygio tyrimus organizuojančios „Baltic Salary Survey“ įmonės atstovė Ieva Pecukevičiūtė. – Sveikiname laimėjusias įmones su pasirinkimu eiti perspektyviu lygiaverčio darbo užmokesčio keliu.“

Aukščiausiais balais įvertintos bendrovės „Mondelez Lietuva Production“ personalo vadovė Baltijos regione Ingrida Žumbakienė teigia, kad profesionalumas, kompetencijos ir vertybės yra pagrindiniai kriterijai, kuriais vadovaujasi organizacija.

„Atsiimant tokį aukštą įvertinimą, iš vienos pusės, labai džiugu, kad mūsų bendrovė buvo pastebėta, o pastangos kurti visiems atvirą, lygiomis galimybėmis ir sąžiningumu grindžiamą kultūrą matomos. Iš kitos pusės – sunku suvokti, jog apskritai apie tai reikia kalbėti. Bet kuris modernus, į ateitį orientuotas, pagarbą darbuotojams ir vartotojams demonstruojantis verslas negali būti praeities stereotipų įkaitu. Tobulėjimas ir gebėjimas panaudoti savo žinias bendro gėrio kūrimui – organizacijos kultūros pamatas, mes taip dirbame ir gyvename“, – sako I. Žumbakienė. – „Suprantu, kad visuomenė visose srityse – nuo politikos iki verslo – dar turi nueiti ilgą kelią, kol atlygis, karjera, saviraiškos galimybės priklausys tik nuo žmogaus kompetencijų, rodomų rezultatų, vertybinės pozicijos. Mūsų patirtys šiame kelyje, tikiu, bus vertingos.“

Pirmąją vietą šiais metais užsitikrinusi „Mondelez Lietuva Production“ surinko daugiausiai taškų bendrojoje įskaitoje – 28. Bene konkurencingiausius atlyginimus mokanti, tačiau vos trejų taškų skirtumu mažiau surinkusi antroje vietoje atsidūrė „Nasdaq“. Toliau minimalia vieno taško persvara trečią, ketvirtą ir penktą vietas atitinkamai užėmė – „Sanofi-Aventis Lietuva“ (21), „Švyturys - Utenos alus“ (20) ir „BTA Baltic Insurance Company“ filialas Lietuvoje (19).

„Šis apdovanojimas – tai reikšmingas mūsų darbo įvertinimas, skatinant abiejų lyčių įvairovę, įsitraukimą ir lygybę darbo rinkoje. Džiaugiamės, jog esame išrinkti tarp geriausių įmonių, kurios atveria plačias galimybes abiejų lyčių atstovams dalyvauti ekonomikoje ir užtikrina įvairovę, tad tikime, jog vadovaudamiesi socialinės atsakomybės principais, plėtojame darbo rinką nacionaliniu mastu bei aktyviai prisidedame prie socialinės atskirties mažinimo visuomenėje“, – teigia „Nasdaq“ žmogiškųjų išteklių valdymo verslo partnerė Lietuvoje Rita Čepinskienė.

„Mūsų kompanijos pagrindinė vertybė – darbuotojai, kurie yra kompetentingi, lojalūs ir motyvuoti. Todėl šis apdovanojimas yra labai svarbus ir reikšmingas. Mes, kaip ir kiekviena socialiai atsakinga įmonė, puoselėjame sąžiningą požiūrį į darbuotojus, todėl vidinis atlygio teisingumas yra ne ką mažiau svarbus už išorinį konkurencingumą. Šis įvertinimas parodo, kad mūsų pasirinkta žmogiškųjų išteklių valdymo strategija eina teisinga linkme“, – sako „BTA Baltic Insurance Company“ filialo Lietuvoje vadovas Tadeuš Podvorski.

„Baltic Salary Survey“ atlikto tyrimo metu vertinta, ar kompanijos moka vienodą atlygį tame pačiame pozicijų lygmenyje dirbantiems vyrams ir moterims, ar aukščiausiose įmonės pozicijose yra tolygiai tiek vienos, tiek kitos lyties atstovų, ir ar bendrai įmonės darbuotojams mokamas atlygis atitinka jų užimamų pozicijų vidutinius atlygius rinkoje.

Organizacijos pagal šiuos kriterijus buvo vertinamos trimis etapais, tuomet rezultatai buvo pasveriami ir vertinami taškais, kurie vėliau buvo susumuoti. Skirtingai nei dauguma lygiaverčio užmokesčio analizių, kurių metu skaičiuojami tik bendri organizacijos vidurkiai, ši buvo atliekama suskaidant duomenis pagal pozicijas, taip užtikrinant kur kas tikslesnius rezultatus.

Remiantis Lietuvos statistikos departamento pernai skelbtais duomenimis, vidutinis moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkis šalies ūkyje išlieka 13,4 procento. Tuo tarpu, „Baltic Salary Survey“ kasmetinio Lietuvos organizacijų atlygio tyrimų rezultatais, vyrų darbo užmokestis vidutiniškai 10,6 proc. didesnis nei moterų, o vertinant vidutinį moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkį tose pačiose pozicijose, šis tėra 3,4 proc.

Pasaulio ekonomikos forumo paskelbtoje lyčių atskirties 2017 m. ataskaitoje taip pat pastebima, kad Lietuvoje atotrūkis tarp vyrų ir moterų atlygio išlieka didelis – pagal šį rodiklį tarp pasaulio valstybių rikiuojamės 89-toje vietoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)