Nušviesti Katalikų bažnyčios vadovo viešnagę į Lietuvą šiomis dienomis atvyksta pustrečio šimto užsienio žurnalistų.

Vyriausybės komunikacijos departamento Lietuvos įvaizdžio skyriaus vedėjos Eglės Kudzmanienės teigimu, tai bus gera proga paskleisti žinią pasauliui apie Lietuvą.

„Mums suteikta galimybė parodyti šalies pasiekimus, inovatyvumą net per religinę prizmę – mišios Lietuvoje transliuojamos socialiniuose tinkluose“,– BNS sakė E. Kudzmanienė.

Lietuvos įvaizdžio skyrius parengė informacinius ir suvenyrų paketus žurnalistams, atvykstantiems į Lietuvą, penktadienį jiems numatyta ekskursijų programa po Vilnių.

Daugiausia piligrimų – iš kaimyninių šalių

Lietuvos turizmo departamento teigimu, popiežiaus vizitas prisidės prie Lietuvos, kaip piligrimams patrauklios šalies, žinomumo didinimo.

Pasak departamento atstovės Gerdos Butkuvienės, Lietuvoje yra nemažai išskirtinių vietų, kurios gali sudominti piligrimus iš viso pasaulio – tai Kryžių kalnas, Aušros Vartai, Šv. Jono Pauliaus II kelias, Šiluva, Trakų Dievo Motinos paveikslas, šv. Jokūbo (Carmino de Santjago) kelio atkarpa Lietuvoje.

Paprastai daugiausia piligrimų Lietuva sulaukia iš Lenkijos. Pasak turizmo departamento, tinkamai išvysčius religinio turizmo infrastruktūrą, pavyzdžiui, pasiūlius nakvynių vienuolynuose, būtų galima pritraukti ir didesnes išlaidas savo kelionėms skiriančius piligrimus iš tokių šalių kaip Ispanija ar Italija.

Pamatyti popiežių daugiausia žmonių turėtų atvykti iš Latvijos, Rusijos ir Baltarusijos. Mažesnių grupių laukiama iš Vokietijos, Italijos, Lenkijos, Ukrainos, Švedijos, Islandijos ir Jungtinių Valstijų.

Turizmu ir investicijomis sostinėje besirūpinančios agentūros „GO Vilnius“ duomenimis, per metus sostinėje apsilanko apie 30 tūkst. piligrimų.

Popiežius Pranciškus
„Go Vilnius“ parengė piligriminį maršrutą Vilniaus mieste, kuris vėliau bus platinamas tarptautinėse parodose. Pasak „Go Vilnius“ vadovės Ingos Romanovskienės, gidas išleistas anglų, vokiečių, lenkų, italų, rusų ir lietuvių kalbomis, jame – svarbiausi Vilniaus sakraliniai objektai.

„Šis maršrutas– vienas iš žingsnių ta kryptimi. Ketiname ir toliau šioje srityje aktyviai dirbti“,– BNS sakė I. Romanovskienė.

Viešbučiuose antplūdžio nėra

Užimtumas Vilniaus apgyvendinimo įstaigose popiežiaus vizito dienomis svyruoja tarp 60 ir 90 proc. ir daug nesiskiria nuo praėjusių metų.

„Centre, Gedimino prospekte, už Aušros vartų vietų dar tikrai yra. Viešbučiai nejaučia turistų antplūdžio, išskyrus patį senamiestį, kur kambariai užsakyti iš anksto, keturių ir penkių žvaigždučių viešbučiai yra pilni“,– BNS sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

„Tačiau panašu, kad didelės maldininkų grupės ieškosis nakvoti kažkur kitur, nes viešbučiuose jų tikrai nėra, net ir vienos žvaigždutės“ ,– pridūrė ji.

Kauno arkivyskupijos jaunimo centro vadovė Agnė Grigaitytė sakė, kad dvylika Kauno mokyklų suteiks nemokamą nakvynę atvykusiems svečiams. Šiuo metu, pasak jos, užsiregistravo 1350 piligrimų iš Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos, Latvijos ir Lenkjios.

Lietuvos vyskupų konferencijos duomenimis, jau išdalinta 90 tūkst. kvietimų į susitikimą su popiežiumi Kaune ir 30 tūkst. Vilniuje.

Popiežius Lietuvoje viešės šeštadienį ir sekmadienį.

Perka suvenyrus ir knygas

Popiežiaus vizito savanoris Tadas Bruzgulis BNS sakė, kad Šventojo Tėvo kelionę į Lietuvą primins apie 100 tūkst. Vatikano vėliavos spalvų – geltonos ir baltos – suvenyrų: nuo džemperių, marškinėlių, lietpalčių, skėčių, pieštukų iki ženkliukų, monetų, magnetukų, apyrankių.

Atributika pagaminta Lietuvoje, Kinijoje ir Lenkijoje, dalis lėšų už ją bus skirta padengti vizito organizavimo išlaidas.

„Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė BNS sakė, kad popiežiaus atvykimui į Lietuvą sukurtais suvenyrais prekiaujama jau daugiau nei porą savaičių, o paskutinę savaitę paklausa kasdien padidėja apie 20-30 proc.

Popiežiaus vizitui skirtų suvenyrų taip pat galima įsigyti Vilniaus turizmo centruose. Savaitgalį, kai popiežius atvyks į Lietuvą, suvenyrais papildomai bus prekiaujama penkiose Vilniaus vietose ir trijose Kauno vietose Santakos slėnyje.

Laukdami vizito kai kurie gyventojai suskubo pontifiko knygų.

„Šioks toks padidėjimas yra, šiek tiek išaugęs susidomėjimas. Matosi, kad popiežiaus knygų pardavimai didesni – dvigubai, trigubai“, – BNS teigė knygynų tinklo „Vaga“ pardavimų vadovė Zita Barusevičienė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)