Naujoji Akmenė
Dėl apylinkėse plytinčių cemento gamybai tinkamų klinčių klodų rajono centras Naujoji Akmenė tradiciškai laikoma sunkiosios pramonės miestu, čia ilgus metus veikia didžiausia rajono darbdavė, vienintelė šalyje cemento gamybos bendrovė „Akmenės cementas“.

Tačiau jau artimiausiu metu situacija darbo rinkoje turėtų pasikeisti – nemažas investicijas ir apie 1 tūkst. naujų darbo vietų rajone žada viena didžiausių Baltijos šalyse medienos bei baldų gamybos grupių – Vakarų medienos grupė (VMG).

Miesto valdžia ir rajone jau veikiančių įmonių atstovai tikisi, kad VMG atėjimas paskatins atlyginimų augimą, sumažins nedarbo lygį, į rajoną pritrauks daugiau smulkiųjų verslininkų.

Tikisi išjudinti miestą

Rugpjūčio viduryje VMG Akmenės rajone pradėjo statyti 140 mln. eurų vertės medžio drožlių gamyklą. Gamybą čia planuojama pradėti 2020 metų pradžioje ir įdarbinti apie 150 darbuotojų. Galutinai užbaigusi plėtrą, grupė čia iš viso ketina sukurti apie 1 tūkst. darbo vietų.

Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas sako, kad didelių pramonės įmonių atėjimas į regionus visuomet suteikia daugiau stabilumo.

„Didžiausias veiksnys, kuris trukdo ateiti įmonėms į regionus, yra kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas. VMG neslepia, kad tam tikras kiekis čia bus atvežta iš Mogiliovo gamyklos Baltarusijoje. Investuotojo atėjimas neabejotinai kilstels ir atlyginimų kartelę. Darbo jėga turi savo kainą ir vertę. Regionuose jaunimui yra blogai, nes nėra daug alternatyvų rinktis darbo vietą, todėl naujų įmonių atsiradimas didina alternatyvų skaičių ir kartu kelia patrauklumą gyventi regione“, – BNS sako Akmenės rajono vadovas.

Statistikos departamento duomenimis, antrąjį šių metų ketvirtį vidutinis atlyginimas „į rankas“ Akmenės rajone siekė 644,6 euro ir visoje Šiaulių apskrityje atsiliko tik nuo Šiaulių miesto (647,3 euro). Šalyje Akmenės rajonas pagal šį rodiklį buvo 17-as.

Per 500 darbuotojų turintis didžiausias rajono darbdavys „Akmenės cementas“ liepą, „Sodros“ duomenimis, darbuotojams mokėjo vidutiniškai po 1170,9 euro. Tuo metu beveik 750 darbuotojų turinčioje VMG įmonėje „Klaipėdos mediena“ vidutinis atlyginimas liepą siekė beveik 1265 eurus.

VMG savininkas Sigitas Paulauskas BNS sako nesibaiminantis, jog gamyklai Akmenės rajone pritrūks darbuotojų. Jis pripažįsta, kad veiklos pradžioje laikinai į gamyklą bus perkelti specialistai iš grupės gamyklų Mogiliove ir Klaipėdoje.

„Kai atsiranda gerai apmokamos darbo vietos ir socialiniai paketai, žmonės patys mus susiranda. Mes statome jau trečią plyno lauko gamyklą ir niekados nebuvo problemų, kad pastačius gamyklą nebūtų žmonių. Manome, kad mokamas atlyginimas ir socialinės garantijos paskatins pas mus atvažiuoti žmones ne tik iš Naujosios Akmenės, bet ir iš Mažeikių, Šiaulių, iš viso regiono“, – BNS sakė S. Paulauskas.

Jis teigė tikintis, kad sulig naujos darbo jėgos antplūdžiu Naujojoje Akmenėje taip pat suaktyvės smulkusis verslas.

„Be problemų atsiras ir nuolat veikiančių restoranų, ir viešbučių, turi atsirasti vieta, kuri sukeltų trauką į čia. Ateinanti pramonė ir aktyvi veikla pakelia ir patį miestą. Jeigu gamyklos puikiai veikia, tai ir miestas didėja. Mūsų projektas dar tik pajudėjo, o jau girdim, kad butų kainos mieste auga“, – pasakojo VMG vadovas.

Vilioja emigrantus

S. Paulauskas taip pat viliasi, kad investicijos regionuose paskatins emigrantus sugrįžti į Lietuvą.

„Iš šių teritorijų yra nemažai išvažiavusių žmonių ir tikiu, kad jie čia sugrįš, kai pamatys, kai čia, savo tėvynėje ir šeimoje gali gauti tą patį atlyginimą. Kad ir šiek tiek mažesnį, bet jis čia gyvens su savo šeima ir draugais. Tikrai tikiu, kad į šitą regioną sugrįš daug žmonių ir įsidarbins pas mus“, – kalbėjo VMG vadovas ir savininkas.

Šiaulių teritorinės darbo biržos Akmenės skyriaus vedėjas Algis Rudys BNS teigė, kad vietos gyventojai jau domisi galimybėmis įsidarbinti VMG, pastebimi ir iš užsienio grįžtantys lietuviai.

„Sulig žiniasklaidoje nuskambėjusia informacija apie šią (VMG – BNS) investiciją, tarp bedarbių susidomėjimas yra pakankamai didelis. Pastaraisiais mėnesiais taip pat pajautėme, kad į rajoną grįžta asmenys iš užsienio, jų galima priskaičiuoti dešimtimis. Tokio judėjimo praėjusiais metais nebuvo“, – BNS sakė A. Rudys.

Nedarbo lygis Akmenės rajone, rugpjūčio pabaigoje siekęs 11,9 proc., pastaraisiais metais mažėja, tačiau vis dar yra vienas didžiausių šalyje, o Šiaulių apskrityje pagal šį rodiklį lenkia tik Kelmę (13,7 proc.).

Vietos Darbo biržos vadovo teigimu, bendradarbiaujant su VMG jau pradėta ieškoti įmonei reikalingų specialistų.

„Dabar atliekame parengiamąjį darbą, kiek potencialiai turėsime registruotų žmonių darbo biržoje. Bandome prognozuoti ir planuotis, kiek ir kokių kvalifikacijų reikės, kad galėtume perkvalifikuoti darbuotojus. Mūsų rajone jau jaučiamas judėjimas, žmonės domisi galimybėmis ten dirbti, domisi profesijomis, kurių jiems reikės ir manau, kad tai sujudins darbo rinką bei pakels atlyginimų vidurkį rajone“, – pasakojo A. Rudys.

Konkurentai nesnaudžia

Šiuo metu Akmenės rajone daugiausiai darbuotojų turinčios įmonės nesibaimina VMG atėjimo, bet pripažįsta, kad tam tikra darbuotojų kaita neišvengiama.

„Darbuotojų persiskirstymas visada būna, bet kuo daugiau investuojame, tuo labiau mažiname laisvų darbo vietų skaičių. 1 tūkst. žmonių atėjimas yra tik į gera, nes tai pakels miestelio vertę, mokyklas baigę mokiniai turės daugiau galimybių rinktis. Sąžininga konkurencija visada yra gerai“, – BNS sakė 500 darbuotojų turinčio „Akmenės cemento“ pardavimų direktorius, Akmenės rajono tarybos narys Richardas Sudaris.

Jo manymu, VMG atėjimas turėtų paversti Akmenės rajoną traukos centru.

„Susiduriame su problema, kad už gamyklos ribų mieste yra sunku, pramogų nedaug. Savivaldybė bando kažką daryti, bet yra sudėtinga, nes smulkusis verslas sunkiai vystosi. Dėl to tas VMG atėjimas sutrauks žmones iš aplinkinių kaimų, jie užpildys dabar esančius tuščius butus, atsiras daugiau žmonių, gaunančių vidutines pajamas. Tai kartu bus galimybės smulkiam ir vidutiniam verslui“, – kalbėjo R. Sudaris, į Akmenę atvykęs prieš kelis dešimtmečius paskui iš čia kilusią žmoną.

25 metus „Akmenės cemento“ kaimynystėje veikianti Vokietijos kapitalo stogo dangų ir fasadų gamybos bendrovė „Eternit Baltic“ investavo apie 28 mln. eurų į naują liniją ir per pusantrų metų daugiau nei dvigubai – iki daugiau kaip 300 – padidino savo darbuotojų skaičių.

Įmonės personalo vadovė Dovilė Šteimantienė pripažįsta, kad iššūkių įdarbinant žmones regione netrūksta, bendrovė taip pat rengia priemones, kaip išlaikyti specialistus, kad šie neperbėgtų į kitas regiono įmones.

„Ieškome darbuotojų per rekomendacijas, per kolegas ir draugus, kasmet mokiniams skiriame stipendijas, nežinodami jų ateities planų investuojame į žmogaus suvokimą apie regioną, dėl ko po studijų čia būtų gera sugrįžti. Tai gal neduoda greitų rezultatų, bet tikime, kad ateityje tai atneš naudos. Dalyvaujame karjeros mugėse universitetuose, rodome, kas esame, kokių galimybių galime pasiūlyti, kad žmogus suprastų, jog ir regione gali turėti gerą karjerą ir gyvenimo sąlygas“, – BNS sakė D. Šteimantienė.

Anot jos, įmonei pastaruoju metu pavyko prisivilioti darbuotojų ne tik už užsienio, bet ir iš Vilniaus ar kitų šalies didmiesčių. Vos prieš kelis mėnesius prie „Eternit Baltic“ prisijungusi D. Šteimantienė į Naująją Akmenę važinėja iš Šiaulių, kur anksčiau dirbo PET ruošinius ir butelius gaminančioje įmonėje „Putokšnis“.

Tarp didžiausių regiono įmonių problemų „Eternit Baltic“ personalo vadovė vardija kvalifikuotos darbo jėgos trūkumą bei darbuotojų motyvacijos trūkumą.

„Galime investuoti į darbuotoją ir kelti jo kvalifikaciją, jei tik jis pats turi noro ir yra nusiteikęs tobulėti. Bet kartais jaučiame motyvacijos stoką. Netgi žinodami kai kurių žmonių ligas, pavyzdžiui alkoholizmą, stengiamės su jais dirbti. Yra tokių, kurie gerai dirba, ir jam pavyksta su ta liga susitvarkyti, kad darbdavys to nepajaustų, o darbuotojas dirbtų efektyviau“, – pasakojo D. Šteimantienė.

Ji pripažino, kad pradėjus veikti VMG gamyklai, darbuotojų kaita neišvengiamai padidės.

„Negalime sakyti, kad darbuotojų nutekėjimo nebus. Žmonės greičiausiai norės pabandyti ten padirbti. Vėliau, manau, situacija stabilizuosis. Kai ateina nauja kompanija, natūralu, kad yra interesas į tą pusę, bet vėliau, manau, žmonės patys atsirinks, kas kam svarbu. Mes jau apie tai galvojame ir atitinkamai dėliosimės biudžetus“, – sako „Eternit Baltic“ personalo vadovė.

Paklausta, ko regiono verslas tikisi iš centrinės valdžios, D Šteimantienė sakė, jog norėtų daugiau stabilumo ir nuoseklumo.

„Iš politikų norime vieno – kad netrukdytų, o mes jau judėsim“, – jai pritarė „Akmenės cemento“ pardavimų direktorius R. Sudaris.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)