Šiam tikslui jis pradžių įsipareigoja skirti 2 mlrd. JAV dolerių (1,72 mlrd. eurų), sakoma J. Bezoso „Twitter“ pranešime.

Prieš metus verslininkas paprašė pasiūlyti idėjų, kaip jis galėtų panaudoti savo asmeninį kapitalą, dabar vertinamą daugiau kaip 160 mlrd. dolerių (137,7 mlrd. eurų), labdaringiems tikslams.

Fondas „Bezos Day One“, įkurtas J. Bezoso ir jo žmonos MacKenzie, daugiausiai dėmesio skirs dviem sritims: teiks pagalbą „esamoms ne pelno organizacijoms, padedančioms benamių šeimoms“, taip pat finansuos „naujų, pelno nesiekiančių pirmojo lygio ikimokyklinio ugdymo įstaigų tinklą mažai pajamų gaunančiose bendruomenėse“, sakoma pranešime.

Vėliau Vašingtone surengtame susitikime J. Bezosas sakė, kad 2 mlrd. dolerių suma tebus pirminis indėlis ir kad jo filantropinė veikla tikriausiai bus plečiama.

„Esu matęs, kaip maži dalykai tampa dideli, ir tai yra dalis šios „pirmosios dienos“ („day one“) mąstysenos“, – „Amazon“ vadovas sakė per Vašingtono ekonomikos klubo vakarienę.

„Fondas „Day One“ bus būtent toks“, – pridūrė jis ir pažymėjo, kad fondo veikla galėtų būti plečiama.

„Twitter“ žinutėje J. Bezosas rašė, kad siekiant padėti benamiams bus skiriama lėšų organizacijoms, „atliekančioms labdaringą, pažangą lemiantį darbą aprūpinant būstu ir gelbstint nuo bado, kad būtų tenkinami jaunų šeimų poreikiai“.

Fondas taip pat sieks įkurti ir valdyti „aukštos kokybės, visiškai apmokamų (fondo), Montessori įkvėptų ikimokyklinių įstaigų tinklą nepakankamai paramos gaunančiose bendruomenėse“, rašo verslininkas.

Per vakarienę Vašingtone J. Bezosas sakė: „Labai jaudinuosi, nes aš visam tam vadovausiu.“

Pasak jo, mažų vaikų ugdymas yra kritiškai svarbi sritis, todėl „jai išleidžiami pinigai dešimtmečius turėtų duoti milžiniškų dividendų“.

J. Bezosas pridūrė, kad šie vaikų darželiai „naudos tuos pačius principus, kurie stūmė „Amazon“ ir kad „vaikas bus klientas“.

Pirmieji žingsniai labdaros srityje

Nors ši 2 mlrd. dolerių iniciatyva yra reikšminga, ji daug mažesnė negu kai kurių kitų milijardierių filantropinės pastangos. Pavyzdžiui, IT milžinės „Microsoft“ vadovas Billas Gatesas savo labdaros fondui skyrė dešimtis milijardų dolerių, o socialinio tinklo „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas pažadėjo paaukoti 99 proc. savo įmonės akcijų organizacijai, užsiimančiai veikla visuomenės labui.

J. Bezoso projektas taip pat atsilieka nuo B. Gateso ir milijadieriaus Warreno Buffetto kampanijos „Duodamas pažadas“ (The Giving Pledge) – jiedu ragino turtingus žmones pasižadėti skirti filantropijai pusę savo turto.

J. Bezoso kapitalą daugiausiai lemia jam priklausančios „Amazon“ akcijos. Šios savo veiklą diversifikavusios interneto milžinės vertė šį mėnesį buvo trumpam pasiekusi 1 trln. dolerių (860 mlrd. eurų) žymą ir yra antroji vertingiausia įmonė pasaulyje po „Apple“.

Verslininkui taip pat priklauso privati kosminių skrydžių bendrovė „Blue Origin“ ir dienraštis „The Washington Post“.

Nors ir labai turtingas, J. Bezosas iki šiol nepasižymėdavo kaip stambus filantropinis donoras, o Siatlo mieste Vašingtono valstijoje, kur įsikūrusi „Amazon“ būstinė, ši bendrovė buvo kritikuojama dėl esą per menko dėmesio problemoms, keliamoms gausėjančių benamių.

Praeitais metais J. Bezosas paaukojo 33 mln. dolerių vadinamųjų „svajotojų“ (dreamers) – dokumentų neturinčių imigrantų vaikų – studijoms finansuoti. Šie jaunuoliai susiduria su didelėmis teisinėmis kliūtimis, jeigu nori studijuoti koledžuose arba universitetuose.

Verslininkas taip pat yra paaukojęs lėšų vėžio tyrimams ir Prinstono universitetui, kurį jis baigė.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)