Inovacijos keičia verslo modelius

„Esu tikras, kad inovacijos gali pakeisti tradicinį energetikos verslo modelį. Dėl šios priežasties „Lietuvos energija“ atveria savo infrastruktūrą ir duomenis norintiems ir žinantiems, kaip įdarbinti Big data, Blockchain ir kitas technologijas, kuriant naują, išmanią energetiką. Kviečiu registruotis visus, kurie nėra abejingi energetikos ateičiai, ir kurti kartu“, – sako Dominykas Tučkus, „Lietuvos energijos“ valdybos narys bei Infrastruktūros ir plėtros tarnybos direktorius.

Norintys dalyvauti hakatone gali rinktis organizatorių siūlomus, šiuo metu aktualius, energetikos iššūkius nuo elektros tinklo skaitmenizavimo, Big data panaudojimo iki klientų įtraukimo į energijos rinką. Taip pat galima siūlyti savo temą ar idėją, kuri prisidėtų prie šiandieninės energetikos modernizavimo.

Vienas svarbiausių „Lietuvos energijos“ įmonių grupės naujosios veiklos strategijos LE 2030 prioritetų – inovacijos ir naujosios technologijos, kuriant išmanią, žalią ir globalią energetiką. Šiam tikslui pasiekti būtina skatinti atvirumą, naujų idėjų generavimo bei keitimosi jomis kultūrą.

Kaip pritraukiamos idėjos?

„Lietuvos energija“ idėjas, kurios potencialiai virsta didžiaisiais energetikos projektais, gauna iš skirtingų šaltinių. Vienas jų – atviros kultūros modelis, kuriuo skatiname ne tik „Lietuvos energijos“ darbuotojus, tačiau ir išorės specialistus siūlyti savo inovacijų idėjas, rengiame hakatonus. Geriausios idėjos virsta realiais projektais. Šiame hakatone tikimės rasti potencialių idėjų, kurios jau artimiausioje ateityje galėtų virsti rezultatu, prisidedančiu ne tik prie „Lietuvos energijos“ įmonių grupės, bet ir Lietuvos pasiekimų“, – sakė „Lietuvos energijos“ Inovacijų vystymo departamento vadovas Vytautas Kieras.

Po hakatonų „Lietuvos energijoje“ įgyvendinama 76 proc. idėjų. Viena jų – pradėtas naudoti Big data valdymo atviro kodo įrankis. Dar birželį vykusiame vidiniame hakatone pirmąją vietą laimėjo komanda, siekusi išspręsti problemą dėl elektros suvartojimo pikų, kurių metu atjungiamos linijos. Jie kūrė B2B (verslas verslui) aplikaciją, padedančią siųsti užklausas didžiausiems verslo vartotojams, kad šie susimažintų savo elektros vartojimą pikų metu ir išvengtų linijos atjungimo.

Pasak V. Kiero, dar vienas būdas, kaip „Lietuvos energija“ vykdo verslo, technologinę ir inovacijų plėtrą, – Išmaniosios energetikos rizikos kapitalo fondas, kurį valdo „Contrarian Ventures“. Fondas investuoja į startuolius, tiek jau išvysčiusius savo verslą, tiek ir jų kūrimo stadijoje. Per vienerių metų veiklos laikotarpį fondas atliko jau šešias investicijas ir yra vienas stipriausių energetikos rizikos kapitalo fondų Baltijos šalyse.

Kalbėdamas apie „Lietuvos energijos“ idėjas, V. Kieras prabrėžė, kad įmonės inovacijų strategija yra grįsta atvirų inovacijų (angl. Open innovation) principu. Vienas iš to pavyzdžių – „Lietuvos Energijos“ įmonių grupei priklausančio „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) infrastruktūrinis projektas „Sandbox“, kurio pagrindinė idėja yra atvira ir nemokama galimybė startuoliams naudotis ESO turima infrastruktūra ir išbandyti technologinius sprendimus ir įrangą realioje aplinkoje.

Paskutinis būdas vystant idėjas – atviros partnerystės modelis, kuris grįstas nekomercinio pobūdžio bendradarbiavimu su kitomis su energetika susijusiomis įmonėmis inicijuojant bendrus pilotinius projektus ir vykdant mokslinių tyrimų ir plėtros veiklą. Kaip vienas pavyzdžių – ESO su „Siemens“ išbandė trumpo jungimo indikatorius tinklo parametrams matuoti, o su estų skirstymo sistemos operatoriumi „Elektrilevi“ analizuoja mikrosalų taikymo galimybę nutolusiose tinklo vietose.

Rugsėjo 19–20 dienomis vyksiantis SMART ENERGY hakatonas – tai 24 valandų iššūkis. Jame profesionalai bursis į komandas, dalysis idėjomis ir kurs realius sprendimus naujosios energetikos iššūkiams spręsti. Specialiai atrinkti mentoriai, savo sričių profesionalai, renginio metu dalysis įžvalgomis bei patirtimi. Nugalėtųjų komandos pasidalys 1500 eurų vertės prizinį fondą.

Registracija vyksta iki rugsėjo 16 dienos - www.switchit.lt/hakatonas.

„Lietuvos energijos“ SMART ENERGY hakatonas – vienintelė #SWITCH! renginio dalis, prasidėsianti rugsėjo 19 d. ir truksianti 24 val., „Litexpo“ parodų ir kongresų rūmuose, Vilniuje.

#SWITCH! – ketvirtus metus iš eilės vykstantis didžiausias Baltijos regione moderniųjų technologijų ir verslumo renginys, vyksiantis rugsėjo 20 d. LITEXPO, Vilniuje. Renginyje įkvepiančia patirtimi dalijasi Lietuvos ir užsienio verslo bei visuomenės lyderiai, startuolių kūrėjai, vizionieriai, politikai. #SWITCH! pagrindinis tikslas – pasiekti, kad į Lietuvą ateitų pažangios idėjos, technologijos, padėsiančios lietuviams kurti šiuolaikišką valstybę, gebančią konkuruoti pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)