„Oficiali statistika rodo, kad tiek prekių, tiek paslaugų kainų lygis Lietuvoje yra mažesnis nei Estijoje ar Latvijoje. Galime rasti kai kurias prekių grupes, kurios yra šiek tiek brangesnės nei kaimyninėse valstybėse, ir galbūt reikėtų vertinti to priežastis. Bet apskritai nei infliacija, nei kainų lygis, žiūrint į oficialią statistiką, Lietuvoje nėra problema“, - Eltai komentavo ekonomistas.

N. Mačiulis pabrėžė, kad rugpjūtį metinė infliacija sumažėjo iki 2,1 proc., o vidutinio darbo užmokesčio vidutinis metinis augimas siekia 10,5 proc.

„Tikrai būtų sunku pasakyti, kad vyksta kažkas nedoro, nepagrįsto. Prie tokio atlyginimų augimo infliacija turėtų būti gerokai didesnė, bet matome, kad ji sumažėjusi - beveik dvigubai mažesnė nei pernai“, - sakė N. Mačiulis.

Pasak jo, Lietuvoje didesnė problema yra nepakankama perkamoji galia, nepakankamai didelės gyventojų pajamos.

„Dėl to, manau, ir su tomis priemonėmis (bandant pažaboti kainas - ELTA) reikėtų per daug neįsisiūbuoti“, - kalbėjo N. Mačiulis.

Kai kurios priemonės, anot jo, vis dėlto būtų sveikintinos. Ypač tos, kurios liečia konkurencijos skatinimą, užtikrinimą, Konkurencijos tarybos galių didinimą, Konkurencijos įstatymo peržiūrėjimą.

„Tai priemonės, galinčios užtikrinti didesnę konkurenciją ateityje ir pagrįstą kainų lygį“, - teigė ekonomistas.

Pasak jo, dirbtinėmis priemonėmis bandant veikti kainas, konkurencija kaip tik būtų mažinama, o labai suvaržius konkurenciją ir veiklos sąlygas kai kurie prekybos tinklai galėtų išvis nuspręsti pasitraukti.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę paskelbta, kad Vyriausybė rengia planą, kuriame numatytos priemonės sumažinti prekybos tinklų dominavimą ir skatinti smulkųjį verslą.

Pirmadienio Seimo posėdyje ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sakė, kad priemonių planas, pagal kurį bus siekiama pažaboti kainų augimą, apims ne tik prekybos tinklus, bet ir oligopolinius gamintojus bei daug kitų sričių.

„Kol kas yra pirminiai siūlymai. Noriu pabrėžti, kad nekalbame apie kainų reguliavimą, o apie vartotojų teisių visapusišką apgynimą. Paminėti ir prekybos centrai, lygiai taip pat ir kitos oligopolijos, nesuprimityvinant vien į prekybos centrus“, - kalbėjo S. Skvernelis.

Pasak Vyriausybės vadovo, dabar bus pradėtos konsultacijos su socialiniais partneriais, o tada Vyriausybė Seimui teiks įstatymų projektus.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimo kalboje, kurią posėdyje pirmadienį perskaitė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, buvo pabrėžiama, kad vienas didžiausių rūpesčių žmonėms šiuo metu yra augančios kainos, bet Vyriausybė ir Seimas turi visas priemones gerinti konkurencinę aplinką, galinčią realiai mažinti kainas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)