„Teiginiai, kad Lietuvai reikės gražinti milijonines paramos sumas, yra nepagrįsti – pavojingų atliekų deginimo jėgainė įrengta, statybos oficialiai baigtos, visi reikalingi leidimai gauti ir jėgainė teikia paslaugą. Prieš dvejus metus „Toksika“ atsakė į Europos Komisijos klausimus apie projekto įgyvendinimą ir Europos Komisija pretenzijų neturėjo“, – BNS komentavo V. Sinkevičius.

Penktadienį su gamyklą valdančios bendrovės vadovu Arūnu Dirvinsku jis aptarė įmonės veiklą ir bei žiniasklaidos informaciją apie gresiančią riziką grąžinti europinę paramą gamyklai.

LRT ketvirtadienį skelbė, esą buvęs ūkio ministras, dabartinis žemės ūkio viceministras Evaldas Gustas galėjo patirti neteisėtą poveikį, o gamykla pastatyta galingesnė nei planuota, todėl Lietuvai gali tekti grąžinti milijonines sumas Europos Sąjungai (ES).

V. Sinkevičius teigė, kad „Toksika“ savo pajėgumus šiuo metu išnaudoja beveik maksimaliai – per metus ji gali sudeginti iki 8 tūkst. tonų, o realiai sudeginama apie 7 tūkst. tonų pavojingų atliekų.

„Bendrovės turimo įrenginio pajėgumas yra apie 10 tūkst. tonų ir artimiausiu metu planuojama, tariantis su jėgainės apylinkėse įsikūrusiais gyventojais, prašyti institucijų leidimo tokį kiekį pavojingų atliekų ir perdirbti“, – komentavo ministras.

Ministerija tikisi, kad šiemet įmonės apyvarta viršys 3 mln. eurų, o grynasis pelnas – 500 tūkst. eurų.

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys ketvirtadienį BNS teigė neturintis jokios informacijos apie galimą E. Gusto vaidmenį, statant gamyklą. Pasak G. Surplio, jis nėra gavęs ir specialiųjų tarnybų perspėjimų dėl E. Gusto. G. Surplys sako, kad jo žiniomis, E. Gustas tik protarpiais dalyvavo gamyklos statybos procese ir galbūt padėjo išvengti europinės paramos grąžinimo.

Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį teigė taip pat nežinantis, koks galėjo būti E. Gusto vaidmuo „Toksikos“ statybų procese.

Šiuo metu teisme nagrinėjamoje byloje kaltinimai pateikti „Hafner Srl“ vadovui Heinrichui Hafneriui ir buvusiam „Toksikos“ vadovui Virginijui Daubarui. Pasak LRT, H. Hafneriui byloje talkina buvęs E. Gusto visuomeninis patarėjas, advokatas Kęstutis Virbickas.

LRT teigimu, Lietuvai dėl šios istorijos gali teikti grąžinti 15 mln. eurų ES paramos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)