Suomijoje šiuo metu svarstoma apmokestinti energinius gėrimus akcizo mokesčiu, tačiau šioje šalyje tokių gėrimų gali įsigyti ir nepilnamečiai.

Tuo metu Lietuvoje, panašu, tokia idėja nesusilauktų daug pritarimo.

„Aš manau, pirmas žingsnis turi būti maksimalus gyventojų švietimas, ką reiškia tų gėrimų vartojimas ir kad jis yra visiškai nesveikas ir nereikalingas. O apmokestinimas jau būtų kitas etapas, jei (matytume, - ELTA), kad energiniai gėrimai yra viena iš sveikatą ardančių komplekso dalių“, - Eltai sakė parlamentaras, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos narys Dainius Kepenis.

Jis taip pat teigė nesąs draudimų šalininkas, o įpročių ugdyme svarbiausias yra teigiamas pavyzdys.

„Centrinės gairės šitos sistemos yra mokytojas, šeima ir bendruomenė. Jeigu šeimoje taisyklės atsiranda, mokytojas apie tai kalba, pavyzdžiai yra, tada viskas bus gerai“, - akcentavo parlamentaras.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad kol kas sunku pasakyti, ar energinių gėrimų apmokestinimas akcizu būtų veiksmingas.

„Lietuvoje mes turime visokių kitokių mechanizmų, kurie stabdo tų energinių gėrimų vartojimą. Tai draudimas nepilnamečiams įsigyti ir panašiai. Reikėtų, matyt, palaukti ir įvertinti kitos šalies patirtį“, - Eltai sakė A. Veryga.

Paklaustas, ar vis dar mato prasmę įvesti cukraus mokestį gaiviesiems gėrimams, ministras sakė, kad jei galima pasiekti, jog cukraus gėrimuose mažėtų kitomis priemonėmis, tada toks mokestis praranda prasmę.

„Mes radome kitą kelią, susitarėme su gamintojais, kad jie patys mažins cukraus kiekį. Tikslas pirmiausia, kad mažėtų cukraus kiekis, ir jei galime tai pasiekti kitomis priemonėmis, tai mokestis praranda prasmę“, - kalbėjo A. Veryga.

ELTA primena, kad Lietuvoje nuo 2014 metų lapkričio 1 dienos nepilnamečiams draudžiama parduoti energinius gėrimus, kuriuose yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino.

Sausį Sveikatos apsaugos ministerija su keliomis šalies ir tarptautinėmis kompanijomis pasirašė susitarimą mažinti cukraus kiekį produktuose. Pasak ministerijos, tai žingsnis į priekį gerinant situaciją ir produktų sudėtį, o įmonės prisideda prie savanoriško produktų sudėties gerinimo.