JAV prezidentas Donaldas Trumpas prieš tris savaites pakartotinai įvedė griežtas vienašališkas sankcijas Iranui, kurios buvo atšauktos po 2015 metų susitarimo.

Antrasis priemonių paketas įsigalios lapkričio pradžioje ir paveiks Irano naftos ir energetikos sektorių.

Teheranas liepos mėnesio pabaigoje kreipėsi į Tarptautinį Teisingumo Teismą, ragindamas Hagos tribunolo teisėjus skubiai panaikinti sankcijas, nes jos gali sukelti „nepataisomą žalą“. Iranas pridūrė, kad Jungtinės Valstijos neturėjo teisės atkurti tokių priemonių, ir pareikalavo nuostolių atlyginimo.

2015 metais D. Trumpas apibūdino susitarimą su Iranu kaip „siaubingą vienpusį sandorį, kuris neužkerta kelio Iranui pasigaminti branduolinę bombą“.

Teherano teigimu, naujos sankcijos jau kenkia šalies ekonomikai. Irano valiuta nuo balandžio prarado beveik pusę savo vertės. Dėl JAV žingsnio veiklą Irane nutraukia Prancūzijos „Total“, „Peugeot“ ir „Renault“. Taip pat - Vokietijos „Siemens“ ir „Daimler“.

„Air France“ ir „British Airways“ ketvirtadienį pranešė, kad kitą mėnesį sustabdys skrydžius į Teheraną, nes jie nėra komerciškai naudingi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)