„Apie Rusijoje pražuvusius pinigus gali papasakoti dažnas lietuvis verslininkas, turėjęs reikalų su šios šalies verslo struktūromis, – sako UAB „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas. – Ne vienas pamena, kad už patiektas prekes taip ir negavo pinigų, nes įmonė pirkėja Rusijoje pasirodė esanti fiktyvi, įkurta tik vienam ar keliems pirkimams ir ištuštėjusi „prasukus biznį“.

2018 m. liepos 1 d. tokių įmonių Rusijos juridinių asmenų registre liko tik 7,3 proc. arba 309,5 tūkst., kai 2011 m. net 40 proc. visų įregistruotų verslų buvo priskiriami galimai vienadienių kategorijai.

„Juridinių asmenų registro tvarkytojai priverstinai išregistruodami kompanijas vadovaujasi devyniais Rusijos centrinio banko kriterijais. Kai kurie iš jų, kaip prieinami paprastam vartotojui, gali būti naudingi ir lietuviams, dirbantiems su Rusijos verslu“, – sako UAB „Creditreform Lietuva“ direktorius.

Verta suklusti, jei jūsų verslo partneriai Rusijoje registruoti adresu, kuriuo dar „gyvena“ ne viena dešimtis įmonių; jei jie užsiima verslu, kuriame naudojamos pinigų išgryninimo schemos: žemės ūkiu, prekyba miško ir statybinėmis medžiagomis, grūdų, žuvies, miško medžiagos eksportu; jei vykdo atsiskaitymus per „Rusijos pašto“ filialus, virtualias pinigines, fizinius asmenis arba turizmo agentūras; jei jų įstatinis kapitalas yra minimalus; jei įmonės, su kuria bendradarbiaujate ar ruošiatės tai daryti, vadovas fizinis asmuo įmonėje vienu metu ir steigėjas, ir buhalteris; jei už prekes siūloma apmokėti ne pinigais, o, pavyzdžiui, prekėmis, įvežtomis į Rusiją iš kitų Muitų sąjungai priklausančių šalių; jei dažnai keičiasi įmonės Rusijoje savininkai ir vadovai. Ypač verta atkreipti dėmesį, jei jūsų partnerių įmonė Rusijoje atitinka iškart kelis iš nurodytų kriterijų.

2018 m. liepos 1 d. Rusijos Federacijos registre buvo 4,2 mln. juridinių asmenų. Per sausį-birželį išregistruota daugiau kaip 329 tūkst. įmonių. Net 86 proc. iš jų – Juridinių asmenų registro sprendimu, t. y. kaip atitinkančios vienadienės įmonės kriterijus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)