„Jeigu tikslas yra kainų mažėjimas, tai sekmadieniais uždraudimas dirbti, nemanau, kad tai padarytų“, – penktadienį Žinių radijui sakė G. Landsbergis.

Anot jo, Vakarų šalyse prekybos centrams sekmadieniais neleidžiama dirbti, siekiant suteikti poilsio dieną jų darbuotojams.

„Kitos valstybės – man teko gyventi ir Belgijoje – tai padarė, kad žmonės turėtų galimybę tą vieną dieną – sekmadienį – pailsėti. Kad būtų universali poilsio diena. Su kainomis tai neturi nieko bendro, nes besikuriančios mažos parduotuvės, kurioms leidžiama sekmadieniais dirbti, yra kur kas brangesnės nei tie patys prekybos centrai“, – tvirtino konservatorių lyderis.

Premjeras Saulius Skvernelis šią savaitę pareiškė, kad siekiant pažaboti prekių ir paslaugų kainų augimą, mažmeninėje rinkoje žadama didinti konkurenciją mažinant didžiųjų prekybos tinklų įtaką ir galbūt ribojant jų darbo laiką savaitgaliais.

Seimas birželio pabaigoje ėmėsi „tvarkiečių“ siūlomos Darbo kodekso pataisos, siūlančios nuo 2019 metų uždaryti parduotuves per šventes ir paskutinį mėnesio sekmadienį. Darbo kodekse įrašyta 13 šventinių dienų: Kūčios, Kalėdos, Naujieji metai, Velykos, valstybingumo datos, Rasos, Žolinė, Motinos ir Tėvo dienos bei kitos.

Lenkijoje nuo šių metų kovo iki metų pabaigos parduotuvėms leista dirbti tik du sekmadienius per mėnesį, 2019 metais – vieną, o nuo 2020 metų darbas sekmadieniais bus uždraustas.

Mano, kad už mokesčių reformos slepiasi verslo atstovai

Landsbergis sako, kad gali būti, jog mokesčių reformos iniciatoriai yra verslo atstovai, ir ši reforma nenaudinga niekam, netgi patiems „valstiečiams“.

G. Landsbergis pareiškė nemanąs, kad mokesčių reformą parengė „valstiečių“ partija ar ministrai. Iniciatoriai, pasak jo, gali būti suinteresuoti verslo atstovai, kurie galimai yra premjero patarėjai.

„Man labai neaiškūs tų reformų krikštatėviai, tikrai nemanau, kad tai yra Sauliaus Skvernelio sugalvota mokesčių reforma. Tikrai nemanau, kad tai yra ministrų sugalvotos reformos“, - penktadienį „Žinių radijui“ sakė G. Landsbergis.

Pasak konservatorių lyderio, mokesčių reforma netgi neatitinka Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos programos, todėl galimai reformos iniciatoriai yra verslo atstovai, tarp kurių yra netgi keli premjero patarėjai.

„Jeigu reformos prieštarauja Vyriausybės programai, prieštarauja partijos programai, tikrai verta iškelti klausimus, kas jas parengė. Kai kurie premjero patarėjai yra susiję su įvairiais verslais. Pažiūrėkite visą sąrašą patarėjų - taigi matosi, kurie atėjo iš asocijuotų verslo struktūrų, kurie turi didesnį interesą „prastumti“ tas reformas“, - teigė G. Landsbergis.

G. Landsbergis sako, kad kai kurie patys „valstiečių“ frakcijos atstovai pasisakė prieš reformą, vien jau tai yra įrodymas, kad mokesčių reformos iniciatoriai yra visai kiti suinteresuoti asmenys.

„Mokesčių reforma biudžetui kainuos keletą milijardų eurų. (...) Man tikrai kyla klausimas, kam tokios reformos reikėjo, kam ji naudinga? Jeigu Stasys Jakeliūnas, Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, jeigu Tomas Tomilinas, Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas, pasako prieš, tos srities išmanytojai „valstiečių“ frakcijoje... Tai kas ją tada pradėjo, kodėl ji buvo atnešta į Seimą? Ir čia jokio atsakymo nebus, „valstiečiai“ toliau tirs konservatorių senas istorijas. Tebūnie, bet žmonės blogiau gyvens jau dabar“, - sakė G. Landsbergis.

Anot TS-LKD pirmininko, valdančiųjų veiksmai prieš opoziciją prasilenkia su demokratijos principais.

„Opozicija demokratijos pasaulyje paprastai yra sarginis šuo politikoje, kuris prižiūri, kad politikoje taisyklių būtų laikomasi. Priešingas veiksmas - jau mažiau demokratiškų valstybių pavyzdys, kai mėginama susidoroti su opozicija. Turint administracinius, politinius svertus, kurie padėtų prispausti jiems nepatogią opoziciją“, - teigė G. Landsbergis.

Pasak konservatoriaus, „valstiečių“ politinis ėjimas yra ir skandalai, jų manymu, padėsiantys pridengti problemas politikoje.

„Valstiečiai pusę metų yra apsikrovę įvairiais tyrimais ir skandalų kėlimu. Nėra buvę tokio Seimo, kur valdančioji dauguma būtų tiek mėginusi prispausti opoziciją visomis jiems įmanomomis priemonėmis. Aš matau čia politinį ėjimą, kai „valstiečiams' kyla nerimas dėl jų vykdomų reformų. Nemanau, kad tokia nuotaika jie prieis prie kitų metų rinkimų. Kai bus galimai uždaromos ligoninės, mokytojų atlyginimai, visi kiti dalykai. Skandalai, jų nuomone, padės pridengti visas problemas, kurios kyla Seime“, - sakė G. Landsbergis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)