„Tyrimas tikrai yra nereprezentatyvus, nes vertinta tik 60 prekių iš trijų skirtingų sektorių – drabužių, avalynės ir buitinės technikos, tik dvylikoje ES šalių. Tyrimo metodologija taip pat yra kvestionuotina, nes vertinti tik garsūs ir žinomi prekės ženklai. Dėl to kalbant apie kainų lygį Lietuvoje, šiuo tyrimu tikrai negalima remtis“, – BNS sakė Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas, komentuodamas tyrimą, kurio rezultatai bus oficialiai pristatomi penktadienį.

Tyrimą VVTAT užsakymu atliko portalas Pricer.lt, pasirinktų prekių kainas lyginęs tik elektroninėse parduotuvėse, neatsižvelgiant į akcijų kainas ir išpardavimus.

„Tyrimą atlikusi organizacija, aš tikrai nenoriu jos diskredituoti, nėra žinoma kaip atliekanti kompetetingus ir autoritetingus tyrimus, juo labiau, ji net neturi tam resursų. Tokius tyrimus atlieka pasaulinio lygio bendrovės, kurioms prekybininkai pagal sutartis teikia ataskaitas apie prekių pardavimą per kasas. Tokiuose tyrimuose privalu vertinti fizines ir internetines parduotuves, išpardavimų ir akcijų lygį, jų metu parduodamų prekių kiekių ir tik taip išvesti tam tikrus vidurkius ir tendencijas“, – aiškino L. Vilimas.

Pasak jo, pateikti geresnius pasiūlymus vartotojams nori ir rinkoje konkuruojantys prekybininkai, bet labiausiai kainoms įtaką daro perkamas produkcijos kiekis, kuris Lietuvos atveju nėra didelis.

„Manau, kad tyrimo duomenis atidžiai įvertins ir prekybos įmonės, tyrimą pateiksime nariams. Galbūt analizė bus kažkiek naudinga ir prekybininkams, gal net pravers derybose su tiekėjais“, – kalbėjo prekybininkų atstovas.

„Apskritai Pricer.lt tyrimas rodo, kad Lietuva pagal vertintų pramoninių prekių kainas yra 12 šalių sąrašo viduryje. Kai kas pas mus pigiau, kai kas brangiau, ir tai atitinka realią situaciją“, – pridūrė jis.

„Pricer.lt drabužių ir avalynės kainas lyginęs firminėse ir nuosavo prekės ženklo gamintojų internetinėse parduotuvėse. Tyrimo duomenimis, pagal drabužių kainą Lietuva kartu su Latvija ir Estija tarp 12-kos ES valstybių dalijasi 6-8 vietas, o pagal avalynės kainas – 5-8 vietas.

Buitinės technikos gaminių kainų 12 ES valstybių Pricer.lt palyginti nepavyko, neradus pakankamo skaičiaus visose šalyse platinamų identiškų prekių. Todėl buvo lyginamos kainos tarp Baltijos šalių ir Lenkijos, bei atskirai tarp Lietuvos ir Vokietijos, Čekijos bei Ispanijos.

Nurodoma, kad šių prekių kainos fiksuotos lankomiausiose elektroninėse parduotuvėse (Lietuvoje – Pigu.lt), o atskirų prekių jose neradus – jos kaina fiksuota Google paieškoje aukščiausią poziciją turinčioje elektroninėje parduotuvėje.

Pricer.lt pripažįsta, kad nedidelis surastų identiškų buitinės technikos prekių imtis neleidžia daryti patikimų išvadų, tačiau spėja, kad Lietuvoje jų kainos yra artimos Lenkijos ir Čekijos kainų lygiui ir kiek mažesnis nei Vokietijoje ir Ispanijoje.

Teisingumo ministerija skelbė, kad tyrimas atskleidė, jog identiški drabužiai Lietuvoje kainuoja maždaug 15 proc. brangiau nei Ispanijoje. Pavyzdžiui, parduotuvėje „Zara“ tie patys marškinėliai Lenkijoje kainuoja 20 eurų, Ispanijoje, Portugalijoje – 21 eurą, Lietuvoje, Estijoje, Latvijoje, Prancūzijoje, Belgijoje apie – 25 eurus.

„Massimo Dutti“ sportinius batelius Ispanijoje ir Portugalijoje galima nusipirkti už 70, Lenkijoje – už 82, Lietuvoje – už 90 eurų.

VVTAT artimiausiu metu žada pradėti tyrimą dėl būtiniausių maisto produktų kainų palyginimo Lietuvoje ir kitose ES valstybėse.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)