Ketvirtadienį paskelbta statistika rodo, kad mėnesinis liepos emigrantų skaičius buvo 3 929 asmenys, o imigrantų – 4 253.

Didesnis imigrantų nei emigrantų skaičius pirmą kartą užfiksuotas šių metų gegužę. Tuomet per mėnesį į šalį imigravo 3 627 asmenys ir tai buvo 543 asmenimis daugiau nei emigravusiųjų (3 084).

Teigiamas pokytis stebėtas ir birželį, kuomet imigrantų buvo 448 asmenimis daugiau nei emigrantų. Išankstiniais Statistikos departamento duomenimis, šeštąjį 2018 metų mėnesį į Lietuvą atvyko 3 508 asmenys, o iš jos išvyko 3 060.

Nors gyventojų skaičius tik dėl migracijos pastaraisiais mėnesiai Lietuvoje didėjo, tačiau auga tiek imigracijos, tiek emigracijos tempai. Pavyzdžiui, liepą emigrantų buvo 869-iais daugiau nei birželį.

Ministras: gyvenimas gerėja

Ketvirtadienį ryte, dar prieš paskelbiant naujausią statistiką apie liepos emigrantų ir imigrantų santykį, vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas sakė, kad gyvenimas Lietuvoje gerėja.

„Aš tikiuosi, kad tie skaičiai yra grįžtantys lietuviai“, – „Žinių radijui“ sakė ministras.

Pasak E. Misiūno, gerėjantis gyvenimas Lietuvoje po truputį į šalį grąžina auksarankius lietuvius, anksčiau geresnio uždarbio ieškojusius užsienyje.

Ministras savo išsakytus teiginius grindė asmenine patirtimi ir dalinosi savo buto remonto įspūdžiais. E. Misiūnas tvirtino, kad iš statybininkų, kurie jam darė buto remontą, išgirdęs, jog Lietuvoje statybose galima uždirbti tokius pačius pinigus kaip ir Anglijoje.

„Manau, kad situacija yra tokia, kad tie auksarankiai lietuviai grįžta į Lietuvą ir gali puikiai čia dirbti. Ir aš labai dėl to džiaugiuosi“, – apibendrino vidaus reikalų ministras.

Kartu jis pažymėjo, kad nereikėtų baimintis, jei gerėjanti ekonominė situacija šalyje pritrauks vis daugiau imigrantų iš užsienio valstybių. Ministras pabrėžė, kad teisės aktuose esama labai gerų saugiklių, neleisiančių iš lietuvių atimti darbo vietas.

„Yra daug saugiklių, kurie apsaugos, kad neatsitiktų taip, jog į Lietuvą atsivežus užsieniečių, jie dirbtų už vieno lietuvio atlyginimą trise. Taip tikrai nebus“, – ramino E. Misiūnas.

Mačiulis pastebi ir daugiau teigiamų tendencijų

„Trečią mėnesį iš eilės ir pirmą kartą šiame amžiuje į Lietuvą sugrįžtančių emigrantų ir atvykstančių imigrantų yra daugiau nei iš jos išvykstančių gyventojų“, – ketvirtadienį savo socialinio tinko „Facebook“ paskyroje paskelbė „Swedbank“ Baltijos šalių makroekonomikos tyrimų vadovas Nerijus Mačiulis.

Jis pastebėjo, kad nepaisant visos imigracijos, laisvų darbo vietų skaičius šiemet pakilo į rekordines aukštumas.

N. Mačiulis pridėjo ir daugiau pastabų apie teigiamas tendencijas Lietuvos ekonomikoje:

„Vidutinio darbo užmokesčio augimas įsibėgėjo iki beveik 10 proc. (atlyginimai didėjo 4 iš 5 dirbančiųjų, dviem trečdaliams pajamos augo daugiau nei infliacija).

Todėl nestebina, kad pastaruosius tris mėnesius mažmeninės prekybos augimas viršija 7 proc.

Nepaisant spartaus darbo kaštų augimo, daugelio eksportuotojų konkurencingumas neblėsta – birželį lietuviškos kilmės prekių eksporto augimas įsibėgėjo iki 13,3 proc.

Paslaugų eksportas apskritai ant steroidų – pirmąjį pusmetį augimas stabiliai viršija 20 proc.“.

Esate vienas iš pastaruoju metu į Lietuvą grįžusių emigrantų? Pasidalinkite, kodėl nusprendėte grįžti. Ar tai pavyko padaryti sklandžiai? Rašykite savo istorijas elektroniniu paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Grįžau“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (765)