Naujausias tyrimas parodė, kad Y kartos atstovai daugiausia renkasi profesijas, kurios yra labiau orientuotos į ateitį ir mažesnė tikimybė, jog tokius darbus perims mašinos. Tiesa, neaiškumų, ar robotai pavogs jų darbus, išlieka, rašo businessinsider.com.

Didžiausias darbo paieškos portalas „Indeed“, per mėnesį sulaukiantis daugiau nei 200 milijonų unikalių lankytojų, pateikia įžvalgas, kokie darbai siūlomi ir kokių įgūdžių pageidaujama labiausiai.

Remdamasis šiais duomenimis, „Indeed“ ekonomistas Mariano Mamertino sudėliojo išskirtinį devynių profesijų sąrašą: mažiausiai tikėtina, kad robotai perims šias profesijas ar dalį jų atstovų darbo.

M. Mamertino teigimu, veiklos, kurias bus sunkiau automatizuoti, „dažnai apima vadovavimą žmonėms, jų skatinimą, sprendimų priėmimą, strateginį planavimą ar kūrybinį darbą“.

„Mašinos gali padidinti darbo efektyvumą – rutininės užduotys ir mechaniškai atliekami procesai būtų automatizuojami, tačiau žmonės visuomet vaidins pagrindinį vaidmenį“, – tikina ekonomistas.

Sąrašas, sudarytas remiantis „Indeed“ ir kito darbo paieškos portalo „Glassdoor“ duomenimis, sudėliotas pagal apytikslį vidutinį metinį atlyginimą jo didėjimo tvarka. Tad galite žvilgtelėti, ar jūsų darbas patenka į ateities profesijų sąrašą.

Virtuvės šefai – 21025 eurai per metus

Žmonėms visuomet bus įdomu apsilankyti restorane, kad pasisemtų naujų įspūdžių ir išmėgintų neragautus skonius. O be virtuvės šefo įgūdžių būtų sudėtinga restorano meniu papildyti naujais šedevrais.

Robotai, kad ir kaip būtų stengiamasi, nepajėgtų suderinti mechaninių įgūdžių su virtuvės šefo kūrybiškumu. 21,3 procento darbo pasiūlymų virtuvės šefams „Indeed“ puslapyje išlieka ilgiau nei 60 dienų.

Rinkodaros, komunikacijos ir dizaino specialistai – 28063 eurai per metus

Robotams nesiseka kritiškai mąstyti ar generuoti naujas patrauklias idėjas, tad ateitis priklauso kūrybiškiems žmonėms.

Dizaino srityje ar su idėjomis, žodžiais ir vaizdais besidarbuojantys žmonės veikiausiai išgyvens automatizacijos amžių, nes mašinos neveikia taip, kaip žmonės. Ar bent jau kol kas to nedaro.

Sveikatos priežiūros specialistai – 29612 eurų per metus

Kai kurių darbų robotai neperims dar ilgai arba išvis to niekuomet nepadarys, nes tokiems darbams būtinas žmogaus įsitraukimas. Į šią kategoriją patenka sveikatos priežiūros specialistai. Ligonių priežiūra ir slaugymas reikalauja išvystytų tarpasmeninio bendravimo įgūdžių. Jokios dabar egzistuojančios mašinos to suteikti negali.

Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, namuose dirbantys slaugos specialistai yra vieni paklausiausių ir sunkiausiai randamų darbuotojų.

Švietimo ir mokymo specialistai – 32175 eurai per metus

„Indeed“ duomenimis, mokytojų paklausa visuomet yra didelė. Mokytis naujų dalykų su žmogumi, kuris stengiasi, kad informacija liktų mokinių galvose, visuomet lengviau nei savarankiškai. Ypač svarbūs vaikus kalbų mokančių mokytojų įgūdžiai.

Kibernetinio saugumo ekspertai – 33676 eurai per metus

Neseniai „Indeed“ atliktas tyrimas parodė, kad vienas didžiausių kibernetinio saugumo įmonių centrų pasaulyje yra Londonas.

Šios srities darbuotojų poreikis yra tris kartus didesnis nei kandidatų pasiūla. „Indeed“ puslapyje per pastaruosius 18 mėnesių darbo pasiūla kibernetinio saugumo specialistams išaugo 18 procentų, tad menkai tikėtina, kad robotai artimiausiu metu pasiglemžtų tokio pobūdžio darbus.

Darbo paieškos

Žmogiškųjų išteklių specialistai – 40411 eurų per metus

Nors kai kurių profesijų atveju tinkamo kandidato suradimas vis labiau priklauso nuo duomenų, ne mažiau svarbūs išlieka bendravimo įgūdžiai ir asmenybės bruožai, kuriuos pademonstruoja kandidatas.

Emocinis intelektas ir gebėjimas suprasti žmones visuomet bus svarbūs žmogiškųjų išteklių specialistų veikloje, o robotams tokios savybės nebūdingos.

Baltarusijos pasienis - sunkvežimiai

Pristatymo ir logistikos specialistai – 48757 eurai

Netyla kalbos apie siuntinius pristatančius bepiločius orlaivius ir tikimybę, kad jie gali perimti žmonių darbus. Visgi logistikos sektoriui tebereikia žmonių, kurie vadovautų ir užtikrintų, jog bus išvengta klaidų ir nesusipratimų.

Pasak „Indeed“, siuntinius pristatančių darbuotojų poreikis yra didžiulis, o tokius darbus siūlantys skelbimai neretai išsilaiko 60 dienų ir ilgiau.

Duomenų mokslininkai – 62597 eurai per metus

„Indeed“ duomenimis, per pastaruosius metus Jungtinėje Karalystėje žmonių, ieškančių darbo duomenų mokslo srityje, padidėjo 54 procentais. Tačiau auga ne tik susidomėjimas, bet ir tokių darbuotojų paklausa.

Mašinos išties gali daug nuveikti su algoritmais ir programavimu, tačiau būtent žmonės sujungia mokslinį išmanymą ir gebėjimą milžiniškuose duomenų kiekiuose įžvelgti paslėptas istorijas.

Laikini ir laisvai samdomi darbuotojai – atlyginimas gali būti įvairus

Nepriklausomų ir laikinų darbuotojų ekonomika apima trumpalaikes darbo sutartis ir laisvai samdomus darbuotojus. Toks darbo pobūdis išgyvena pakilimą, o tokio tipo darbuotojai privalo būti lankstūs ir nepriklausomi – robotams šiose srityse tikrai nesiseka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)