Tai būtų antrasis krematoriumas Lietuvoje po Kėdainių krematoriumo, veikiančio jau aštuntus metus.

Savivaldybės Miesto plėtros departamento direktorius Mindaugas Pakalnis BNS teigė, kad šiuo metu rengiamas techninis projektas privačiame sklype netoli Gariūnų turgavietės ir po dviejų mėnesių savivaldybė turėtų sulaukti kreipimosi dėl statybos leidimo.

„Realu, kad po metų Vilniuje krematoriumą jau turėsime. Teritorija yra prie Gariūnų. Mes suderinome projektinius pasiūlymus, tai buvo gana paprastas pastatas, jie aplinkos pernelyg neįtakoja, tad mes kažkokių architektūrinių konkursų ar kitokių dalykų nematėme, kad būtina svarstyti. Preliminarūs sprendimai pateikti, jie atlieka techninį projektą“, – aiškino M. Pakalnis.

Savivaldybės duomenimis, krematoriumą planuoja statyti bendrovė „Eurovistos servisas“, jai išduoti specialieji reikalavimai Krematoriumo pastatui, sklype Lentvario gatvėje 15B. Tuo metu Projekto poveikio visuomenės sveikatai vertinime skelbta, kad veiklą vykdys bendrovė „Stalita“. Apie 900 kv. metrų pastate, kuris turėtų iškilti Lentvario gatvėje 15B, per metus planuojama kremuoti daugiau nei 4 tūkst. palaikų, jei jame veiks dvi kremavimo krosnys.

Planams statyti čia krematoriumą priešinosi gretimų gyvenamųjų namų savininkai, tačiau jie teismuose pralaimėjo ginčą su Aplinkos apsaugos agentūra, nusprendusia, jog bendrovei šioje teritorijoje neprivaloma atlikti poveikio aplinkai vertinimo.

Vilniaus savivaldybė yra nustačiusi penkias teritorijas, kuriose galėtų atsirasti tokie objektai, viena jų – pramoninė zona greta Jočionių gatvės, Kirtimų ir Lentvario gatvių.

Planuose – dar vienas krematoriumas prie Vilniaus

Kėdainių krematoriumą valdančios bendrovės „K2 LT“ vadovas Vytenis Labanauskas BNS patvirtino, kad įmonė taip pat derina planus su Vilniaus rajono savivaldybe statyti krematoriumą greta sostinės, tačiau detaliau planus žadama pristatyti per Vilniaus vertybinių popierių biržą rugpjūtį.

„Yra planas statyti ne mieste, su tuo projektu judame į tą pusę ir galėsime pristatyti sprendimus tada, kai juos suderinsime su kita savivaldybe. Kol kas yra tik vertinimas, kol mes neturime atsakymų, kad ten bus galima kažką daryti, kol nebus daroma, kol nepraeis vieši svarstymai, nelabai galime komentuoti“, – BNS sakė V. Labanauskas.

Jis taip pat teigia, kad procedūroms vykstant sklandžiai, objektas galėtų atsirasti per metus. Jis nekomentavo, ar įmonė imtųsi įgyvendinti šių planų, jei konkurentai pirmieji imsis statybų Vilniuje.

Kaunas verslininkų nevilioja

Kauno miesto savivaldybė liepos pradžioje paskelbė gyventojų apklausą, ar jie pritartų, jog mieste būtų statomas krematoriumas.

V. Labanauskas sako, kad verslininkams Kaunas nėra perspektyvus, nes už 50 kilometrų jau veikia Kėdainių krematoriumas.

„Nematau jokios prasmės, nes krematoriumas Kėdainiuose yra lokalizuotas pačiame Lietuvos centre, atstumai Lietuvoje yra labai nedideli, lyginant su kitomis šalimis, tai nėra objektas, kuris turi būti už kiekvieno kampo, kaip prekybos centras. Nuvežti ten per pusantros valandos galima iš bet kurios Lietuvos vietos, tad klausimas, ar reikalinga tokia investicija? Ypač kalbant apie Kauną, logikos jokios“, – sakė jis.

Vilniaus savivaldybė pastebi, kad palaikų laidojimas juos kremavus populiarėja, šiuo metu urnas galima laidoti įrengtuose kolumbariumuose Sudervės, Liepynės ir Kairėnų kapinėse, juos planuojama įrengti Antakalnio ir Karveliškių kapinėse.

Apie kapinių plėtrą savivaldybė kol kas nekalba – 2008-aisiais pradėjus laidoti Liepynės kapinėse, iš 49 hektarų ploto kol kas yra užimti 5 hektarai. Planuojama, kad populiarėjant palaikų deginimui, Liepynės kapinėse laidojimui vietos užteks dar 15 metų.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)