„Tikimės, kad to neįvyks ir mes galėsime rasti sprendimą. O jeigu ne, tuomet Europos Komisija parengs ilgą amerikietiškų prekių sąrašą. Tų prekių vertė sudarys apie 20 mlrd. JAV dolerių“, – pareiškė Cecilia Malmstrom interviu švedų dienraščiui „Dagens Nyheter“.

Anot jos, į šį sąrašą, be kita ko, gali patekti įvairios mašinos, žemės ūkio ir technologijų produktai.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį Vašingtone susitiks su Europos Komisijos pirmininku Jeanu Claude‘u Junckeriu, su kuriuo kalbėsis apie dviejų didžiųjų ūkių prekybos ginčą.

D. Trumpas, kuris yra pagrasinęs įvesti muitus europietiškiems automobiliams ir jų dalims, pareiškė, kad jo griežta pozicija atvedė Europos Komisijos vadovą prie derybų stalo.

Tuo tarpu J. C. Junckeris, kuris ne kartą yra pabrėžęs, jog Briuselis imsis atsakomųjų veiksmų, jeigu D. Trumpas įves naujuosius muitus, Vokietijos visuomeniniam transliuotojui ZDF trečiadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga „nėra kaltinamųjų suole – mums nereikia savęs ginti“.

„Be dialogo, nežinome jokios kitos strategijos“, – pareiškė C. Malmstrom, kuri šiuo metu kartu su J. C. Junckeriu vieši Vašingtone.

„Mes paaiškinsime, kad Europos Sąjunga yra ne priešininkė, o draugė ir sąjungininkė. Kaip ir Jungtinės Valstijos, mes manome, kad Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) būtina modernizuoti“, – pareiškė ji „Dagens Nyheter“.

D. Trumpas sulaukia vis daugiau kritikos, nes importo muitai, kuriuos jis pastarosiomis savaitėmis įvedė plienui, aliuminiui ir įvairioms kiniškoms prekėms, taip pat atsakomieji kitų šalių veiksmai daro vis aiškesnį poveikį vartotojams, ūkininkams ir verslui.

JAV prezidentą dažnai kritikuojantis respublikonų senatorius Benas Sasse (Benas Sasas) pareiškė, kad D. Trumpo prekybos politika primena apie pavojingo ekonominio nestabilumo praeitį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)