J. C. Junckeris ir už prekybą atsakinga Komisijos narė Cecilia Malmstroem trečiadienį susitiks su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, kad, kaip sako Europos politikai, sumažintų įtampos prekybos santykiuose laipsnį.

Tačiau „niekas nėra nusiteikęs optimistiškai“, pareiškė britų verslo dienraščio „The Financial Times“ diplomatiniai šaltiniai.

Birželio mėnesį, kai D. Trumpas ir J. C. Junckeris dalyvavo Kanadoje surengtame Didžiojo septyneto (G7) aukščiausiojo lygio susitikime, JAV prezidentas Europos Komisijos pirmininką dėl nesutarimų dėl Irano branduolinės programos ir klimato pavadino „žiauriu žudiku“. Vėliau J. C. Junckeris spėliojo, kad galbūt ši keista pastaba buvo komplimentas.

Europos Komisijos pirmininkui pavyko pelnyti JAV prezidento pagarbą, tačiau norint sustabdyti vis aštrėjantį prekybos ginčą to gali nepakakti, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

Liepos mėnesį D. Trumpas jau atvirai vadino Europos Sąjungą prieše ir tvirtino, kad Europa išnaudoja Jungtines Valstijas prekyboje.

J. C. Junckeriui teks ne tik ieškoti sutarimo su D. Trumpu, bet ir atsižvelgti į visų Europos eksportuotojų interesus.

Kiek anksčiau šiais metais Jungtinės Valstijos nustatė importo muitus Europos plienui ir aliuminiui. ES ėmėsi atsakomųjų priemonių ir įvedė muitus tam tikroms importuojamoms amerikietiškoms prekėms, įskaitant žemės riešutų sviestą, motociklus „Harley-Davidson“, burboną ir džinsus.

Dabar Vašingtonas grasina nustatyti muitus importuojamiems automobiliams ir jų dalims.

Tokiu atveju nukentėtų 50 mlrd. JAV dolerių metinės vertės europietiškų prekių eksportas, o didžiausias smūgis būtų suduotas Vokietijos ekonomikai.

Todėl, rengdamasis deryboms Baltuosiuose Rūmuose, Briuselis taip pat svarsto, į kokias amerikietiškas prekes reikėtų nusitaikyti kitame etape, rašo „The Financial Times“.

Kol kas vertinami keli scenarijai, teigia leidinys.

Pavyzdžiui, Europos Sąjunga (ES) galėtų įvesti 20 proc. muitą iš JAV importuojamoms prekėms, kurių bendra vertė sudarytų apie 10 mlrd. JAV dolerių per metus, arba pasirinkti ilgesnį sąrašą prekių (18 mlrd. JAV dolerių metinės vertės), kurioms būtų taikomi mažesni muitai.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)