J. C. Junckeris yra Europos Sąjungos politikos veteranas. Jis prisidės prie ilgo sąrašo Europos lyderių, kurie bandė atkalbėti D. Trumpą nuo protekcionizmo, sukrėtusio finansų rinkas ir visą pasaulį. Vokietijos kanclerei Angelai Merkel taip pat nepavyko perkalbėti D. Trumpo.

Buvęs Liuksemburgo premjeras vyksta į Vašingtoną be derybų mandato, bet turi ketinimų rasti prekybos konfliktų sprendimą. Kartu vykti ketina ir ES prekybos komisarė Cecilia Malmstrom.

Baltieji rūmai grasina bauginamais tarifais Europos automobilių eksportui į Jungtines Valstijas. Europiečiai teigia, kad toks žingsnis sukeltų pasaulinį ekonominį žemės drebėjimą.

Jeigu tarifai automobiliams bus patvirtinti, jie prisidės prie birželį įvestų tarifų plienui ir aliuminiui, kurie rimtai pakenkė transatlantiniams santykiams. Be to, juos pablogino D. Trumpo pasitraukimas iš Paryžiaus klimato susitarimo ir susitarimo dėl Irano branduolinės programos.

Europos Sąjunga birželio 22 dieną įvedė daugybę atsakomųjų tarifų Amerikos prekių eksportui - nuo džinsų iki „Harley Davidson“ motociklų ir viskio.

Penktadienį A. Merkel pareiškė viltį, kad J. C. Junckeriui pavyks aptarti situacijos sprendimą su D. Trumpu ir sustabdyti prekybos karą, kurio grėsmės „labai rimtos“.

„Galimi tarifai automobiliams ne tik pažeidžia Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisykles, bet taip pat kelia grėsmę daugelio žmonių gerovei pasaulyje“, - pridūrė kanclerė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)