D. Trumpas penktadienį apkaltino Kiniją ir Europos Sąjungą dėl manipuliavimo valiutomis ir pareiškė esąs pasiruošęs įvesti tarifus visam Kinijos importui į Jungtines Valstijas. Kinijos užsienio reikalų ministerija paneigė kaltinimus ir pabrėžė, kad juanio kursą lemia rinkos jėgos.

Ministerijos atstovų teigimu, JAV provokuoja prekybos karą, o Kinija jo nenori, tačiau ir nebijo. Kai reikės, Kinija pasirengusi kovoti. Grėsmės ir bauginimai šios šalies atveju neveikia.

Dvi didžiausios pasaulio ekonomikos įsitraukė į prekybos karą, kai šį mėnesį Jungtinės Valstijos įvedė 25 proc. tarifus 34 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos prekėms ir sulaukė „akis už akį, dantis už dantį“ atsako iš Pekino.

Vašingtonas toliau grasina tarifais 200 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos eksportui, o Pekinas žada atitinkamas atsakomąsias priemones.

Prekybos konfliktui įsibėgėjant, auga baimė dėl paralelinio valiutų karo, nes juanis pastarąsias kelias savaites silpnėjo, kurstydamas D. Trumpo įtūžį.

Ekonomistų teigimu, silpnesnis juanis suteikia Kinijos eksportui pranašumą užsienio rinkose ir sumažina Jungtinių Valstijų tarifų poveikį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)