„Aš esu pasiruošęs visiems penkiems šimtams (milijardų - BNS)“, – televizijai CNBC sakė prezidentas, turėdamas omenyje visą Kinijos eksportą į JAV, kuris 2017 metais sudarė 505,5 mlrd. JAV dolerių.

„Aš nedarau to dėl politikos, aš taip elgiuosi todėl, nes tai yra teisinga šaliai. Mus Kinija apiplėšinėja jau ilgą laiką“, – pridūrė jis.

Po kelias savaites trukusių bevaisių derybų, Jungtinės Valstijos anksčiau šį mėnesį 25 proc. muito tarifu apmokestino importo iš Kinijos už 34 mlrd. JAV dolerių bei išprovokavo atsaką iš Pekino, kuris pritaikė analogiškus muito tarifus amerikietiškoms prekėms.

Kinija kaltina Vašingtoną, kad šis pradėjo „didžiausią prekybos karą ekonomikos istorijoje“.

Tačiau penktadienį parodytame interviu D. Trumpas dar kartą pareiškė, kad Jungtinės Valstijos prekybos srityje „yra išnaudojamos“.

„Aš nenoriu, kad jie bijotų. Aš noriu, kad jiems sektųsi. Tikrai labai mėgstu prezidentą Xi Jinpingą. Bet tai yra labai nesąžininga“, – sako JAV prezidentas.

Įtampa tarp JAV, Kinijos ir kitų valstybių gąsdina rinkas, tarptautines institucijas ir analitikus, kurie baiminasi, kad prekybos karas sutrikdys įmonių tiekimo grandines, investicijas bei pabrangins prekes vartotojams.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)