E. varžytinių portale per 2018 metų pirmą pusmetį paskelbta 6 060 varžytinių ir aukcionų, o įvyko 885 varžytinės ir 162 aukcionai.

Pagal Registrų centro pranešimą, šiemet daugiausiai varžytinių skelbė antstoliai (3 030; iš jų įvyko 802), per jas parduoto turto vertė siekia 16,5 mln. eurų, o didžiausią dalį tradiciškai sudarė nekilnojamasis turtas. Bankroto administratorių iniciatyva paskelbtos 2 094 varžytinės (įvyko 83), jose parduoto turto vertė - 9 mln. Tai - trečdaliu daugiau negu 2017 metų pirmą pusmetį parduoto turto vertė.

Savivaldybės šiemet paskelbė 533 aukcionus, iš jų įvyko 93, o juose parduoto turto vertė siekia 3 mln. eurų. Šiemet kelis kartus padidėjo aukcionuose dalyvavusių savivaldybių skaičius: pernai tokiu pačiu laikotarpiu aukcionuose dalyvavo 7 savivaldybės, o šiemet - jau 25 savivaldybės. Turto banko iniciatyva per pusę metų buvo paskelbti 398 aukcionai, įvyko 68, per juos parduota turto už 3,4 mln. eurų.

Tarp parduotų objektų šiemet antstolių varžytinėse už 880,6 tūkst. eurų parduotas sklypas su pastatu Vilniuje (pradinė kaina - 868,9 tūkst. eurų); už pradinę 356,9 tūkst. eurų kainą parduotas 1,66 ha žemės sklypas Vilniaus mieste; už 325,3 tūkst. eurų perleistas 0,1 ha žemės sklypas su statiniais Klaipėdoje (pradinė kaina - 280,8 tūkst. eurų). Bankroto administratoriai Klaipėdoje už pradinę 730 tūkst. kainą pardavė daugiau kaip 3 tūkst. kv. m administracinį pastatą, virš 30 tūkst. kv. m verpimo cechą, mechanines dirbtuves ir transformatorinę, taip pat komercinės paskirties 1,19 ha žemės sklypo nuomos teises už 4,5 mln. eurų.

Didžiausios sumos sumokamos kompleksiškai realizuojant nekilnojamojo turto objektus didžiuosiuose Lietuvos miestuose - Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Varžytinėse neretai parduodami išskirtiniai ir perspektyvūs nekilnojamojo turto objektai, pavyzdžiui, Jurbarko rajone esantis Belvederio dvaras - šio XIX amžiaus viduryje statyto dvaro, svirno ir koplyčios komplekso pradinė kaina - apie 330 tūkst. eurų.

Analogiškas - Lentvario dvaro pavyzdys. Verslininko įsigytas dvaras Lentvaryje - vienas iš neeilinių prieš kelerius metų varžytinėse parduotų objektų. Vaizdingame Lentvario kraštovaizdyje esantis dvaras buvo parduotas antrosiose varžytinėse už 540 tūkst. eurų.

Parduodant panašaus pobūdžio nekilnojamojo turto objektus varžytinėse, paprastai laikomasi kompleksiškumo principo, siekiant, kad kompleksai atsidurtų vienose rankose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją