„Daug kas išgirdę „Continental“ vardą pagalvoja apie padangas, tačiau Kaune bus gaminami kur kas sudėtingesni gaminiai“, – sako būsimos gamyklos vadovas Shayanas Ali.

Gali plėstis dar labiau

Tai bus viena didžiausių investicijų Lietuvoje per pastaruosius 20 metų.

„Aš tik noriu pasidžiaugti – šiandien Lietuvai labai svarbi diena. Tai svarbi diena visai Lietuvai, ne tik Kauno regionui, todėl, kad pas mus ateina ne tik Vokietijos investuotojas, ne tik mūsų partneris, ne tik svarbiausias mūsų partneris, bet pas mus ateina labai inovatyvi gamyba. Per vienerius metus šiame lauke bus pastatyta labai moderni gamykla. Labai džiaugiuosi, kad čia bus sukurtos ne šiaip darbo vietos, o labai aukštos pridėtinės vertės darbo vietos. Tai reiškia ir didesnį atlyginimą Lietuvos žmonėms“, – statybų pradžios ceremonijoje kalbėjo LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Turbūt tai yra didžiausia investicija per pastaruosius 20 metų gamybos sektoriuje. Mes turime oficialius skaičius, tačiau turime spėjimą, kad jei įmonė bus patenkinta, ji gali plėstis ir toliau. Yra įvairių scenarijų – jei įmonei patiks Lietuvoje, gamykla gali plėstis net du kartus“, – teigia „Investuok Lietuvoje“ vadovas Mantas Katinas.

Sudėtingi gaminiai

„Continental“ metinė apyvarta siekia apie 40 milijardų eurų, o Kaune bus gaminami vieni iš sudėtingiausių gaminių – sensorika. Tai bus 31-oji kompanijos gamykla pasaulyje. Gamyklos Kaune plotas sieks 26 tūkst. kvadratinių metrų.

„Continental“ Kaune gamins keleivių saugumo bei išmaniosios pagalbos vairuotojui sistemas – durų ir sėdynių kontrolės elementus, išmanias automatines langų užtamsinimo sistemas, greičio palaikymo sistemos sensorius bei priekinius radarus automatinio stabdymo funkcijai.

Įdomu, kad pradžioje „Continental“ Kaune planavo visai kitus gaminius, tačiau nuspręsta, kad lietuviai pajėgūs gaminti kur kas sudėtingesnius mechanizmus.

„Tai ypatingai sudėtingi elektroniniai įrenginiai. Tai Lietuvai labai gerai. Tuo pačiu tai yra ir iššūkis, nes mūsų inžinieriams reikės įrodyti, kad jie geresni nei čekai, rumunai ar slovakai, o gal net ir vokiečiai. Jei mūsų jaunieji inžinieriai įrodys, kad mes tą galime daryti, tai tikėtina, kad sulauksime plėtros“, – sako M. Katinas.

Jau mokosi lietuvių kalbos

Gamyklai Kaune vadovaus Shayanas Ali. Specialistas su šeima jau persikėlė į Lietuvą bei mokosi lietuvių kalbos.

„Planuojame, kad per artimiausius penkerius metus įdarbinsime apie tūkstantį darbuotojų. Mums prireiks didelio skaičiaus inžinierių. Pradžioje gamykloje dirbs ir užsienio darbuotojai, tačiau laikui bėgant koncentruosimės į vietinius specialistus“, – sako S. Ali.

Planuojama, kad gamyklos statybos bus baigtos jau po kiek daugiau nei metų.

„Kaip matote, statybos prasidėjo. Planuojame, kad statybos bus baigtos kitų metų rugpjūtį. Netrukus po to ketiname pradėti ir gamybą. Kol kas sunku pasakyti apie plėtros galimybes – dabar mes koncentruojamės ties statybomis. Kai gamykla pradės veikti, žiūrėsime, kaip seksis ir tuomet priimsime sprendimus“, – sako S. Ali.

„Tiesą pasakius, priimti sprendimą gamyklą statyti Lietuvoje nebuvo sudėtinga. Pirmiausia tai lėmė aukštos kvalifikacijos darbuotojai, kuriuos mes matome jūsų šalyje. Verslo aplinka mums taip pat labai aiški. Tai ir lėmė mūsų sprendimą. Mūsų plėtros strategija buvo tokia, kad Europoje planuojame atidaryti dvi naujas gamyklas. Viena iš jų – Lietuvoje. Čia bus gamina sensorika ir tai lėmė aukštos kvalifikacijos IT specialistai. Čia bus gaminami patys inovatyviausi technologiniai gaminiai, todėl IT specialistai mums labai svarbūs“, – sako „Continental“ vykdomosios valdybos narys ir Vidaus reikalų departamento vadovas Helmutas Matschi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (437)