Palangoje, J. Basanavičiaus gatvėje, egzotiškais vaisiais viliojanti naujiena. O atėję žmonės klausinėja, kokių vitaminų turi vieni ar kiti vaisiai, kaip jie džiovinti, iš kokių šalių atvežti. Anot Jolantos, prekyba jai seniai nėra naujas darbas, tačiau gavusi pasiūlymą prekiauti tokiais vaisiais, ji turėjo ir nemažai mokytis.

„Populiariausi vaisiai yra papajos, kinkanai, kitaip dar vadinami mini mandarinais, mango, karališkos datulės, didieji greipfrutai, kiviai, ananasai“, – vardija pardavėja.

Pasiūla kur kas platesnė, nors drakono vaisiais pirkėjai susigundo kiek rečiau, tačiau Karališkų datulių ar alijošiaus galima paragauti, jei yra abejojančių, kuo pasmaguriauti.

Vaisių ir uogų kaina nėra labai maža – 100 gramų kainuoja 3,90 euro. Jolanta sako, kad šių vaisių išskirtinumas – jų džiovinimo būdas.

„Visi vaisiais džiovinami natūraliai, ne dujomis, ar orkaitėse. Be to, su cukrumi džiovinami toli gražu ne visi vaisiai, tad tuos, kurie džiovinti su medumi ar be jokių priedų, tad tokius gali valgyti ir diabetu sergantys žmonės. Nemažai žmonių domisi sveika mityba, atidžiai renkasi kuo natūralesnį maistą, tad tikrai turiu, ką jiems pasiūlyti. Tai puikus saldėsis ir vaikams, natūralus, be dažiklių ar kitokių priedų. Cukrus būtinas kiviams, mat be jo nuo turimos rūgšties šie vaisiai ima pūti. Taip pat be cukraus neįmanoma sudžiovini braškių, alijošiaus, meliono. Džiovinti ananasus galima ir su cukrumi, ir be jo, tad juos žmonės gali rinktis pagal savo poreikius“, – pasakoja Jolanta.

Iš Vilniaus darbuotis į Palangą atvykusi moteris sako, kad jai pačiai buvo įdomu, kokią naudą suteikia tam tikri vaisiai, tad mielai žiniomis pasidalija ir su pirkėjais.

„Visi vaisiai turi tam tikrų vitaminų ir mineralų, kurie vertingi organizmui. Pavyzdžiui, kas serga diabetu, vertingos šilkmedžio uogos, kurios reguliuoja cukraus lygį. Dumplūnės uogos turi labai daug vitamino C, daugiau nei citrinos ir net kiviai. Užtenka suvalgyti vos dvi dumplūnės uogas per dieną ir organizmas bus papildytas rekomenduojama vitaminų paros norma“, – pasakoja moteris.

Jolanta sako, kad gana dažnai sulaukia pirkėjų klausimų apie vaisius ir jų savybes.

„Yra kelios taisyklės, kurios žymiai palengvina žinias apie vaisius – pavyzdžiui, geležies turi visi raudonos spalvos vaisiai ir uogos – datulės, papajos. Išimtis šioje taisyklėje dėl savo spalvos tik kokosai, nors jie balti, juose taip pat gausu geležies. Geltonos spalvos vaisiai ir uogos turi kalio ir kalcio.

Dar vienas egzotiškas pasiūlymas – riešutai su vasabi, tad jie pirkėjų akį patraukia dėl ryškiai žalios spalvos. Norintiems paragauti kelių uogų, siūlomas rinkinys be cukraus: vyšnių, trešnių, gojų uogų, šilkmedžio ir dumplūnės asorti.

Vos kelias savaites vaisiais prekiaujanti moteris atvirauja, kad egzotiškais vaisiais ir uogomis susigundo ne tik lietuviai. Prekybininkę jau aplankė anglai, latviai, estai, rusai, baltarusiai, čekai, slovakai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)