Dienraščio teigimu, daugiau nei prieš mėnesį verslininkų atstovai ir Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (VRAAD) sutarė dėl preliminarios taikos sutarties. Tačiau procesas įstrigęs – po reorganizavimo VRAAD, kaip ir kitų regioninių aplinkos apsaugos departamentų, funkcijas perėmė Aplinkos apsaugos departamentas.

Šiam departamentui laikinai vadovaujantis Vaidas Laukys teigia, kad greitai išspręsti susidariusios problemos neįmanoma.

„Mėginame žiūrėti, ką galime padaryti, mėginame diskutuoti. Galimybių taikiai susitarti gal ir yra, tačiau kai kurie teisės aktai mums numato įvairių įpareigojimų. Vyksta daug teismų ir ikiteisminių tyrimų, tad sudėtinga priimti sprendimą. Taip pat paprašėme nuomonės iš Aplinkos ministerijos ir Valstybės kontrolės, tačiau kol kas nesulaukėme“, – „Lietuvos rytui“ teigė V. Laukys.

Anot jo, teismuose atsidūrusios apie šimtą bylų galbūt bus imtos nagrinėti tiki rugsėjį, tad ir sprendimo dėl taikos sutarties anksčiau nevertėtų tikėtis.

BNS primena, kad teismas yra leidęs aplinkosaugininkams ir metalo pakuočių gamintojams bei importuotojams taikiai susitarti, sprendžiant dėl bankrutavusios atliekų tvarkytojos „Metrail“ kilusias problemas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) atidėjo Pakuočių tvarkymo organizacijos (PTO) ir VRAAD ginčo nagrinėjimą, kai pakuotes gaminančios ir importuojančios bendrovės paprašė teismo suteikti galimybę sudaryti taikos sutartį. Tokiam prašymui pritarė ir PTO, ir Vilniaus RAAD.

Gegužės viduryje Aplinkos ministerija teigė, kad taikos sutartis gali būti pasiekta.

Dėl „Metrail“ išrašytų fiktyvių atliekų tvarkymo dokumentų 2018-ųjų išvakarėse šimtai įmonių sulaukė aplinkosaugininkų raginimo susimokėti 15 mln. eurų taršos mokesčio už 2013-2015 metais nesutvarkytas pakuočių atliekas.

Aplinkosaugininkai nustatė, kad „Metrail“ 2015-2017 netinkamai sutvarkė 14,5 tūkst. tonų metalinių ir 500 tonų plastiko pakuočių. Už šį kiekį neteisėtai išrašyti atliekų sutvarkymą įrodantys dokumentai buvo išduoti 1,8 tūkst. įmonių. Įsigiję šiuos dokumentus iš „Metrail“, gamintojai ir importuotojai buvo atleisti nuo mokesčio už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)