Visas pensijų fondų turtas perkopė 3 mlrd. Eur ribą ir 2018 m. birželio pabaigoje sudarė 3 082 mln. Eur. Daugiausia turtas augo ne dėl geros fondų valdytojų veiklos, o dėl to, kad į juos buvo pervestos kaupiančiųjų įmokos, mokamos iš „Sodros“, valstybės biudžeto ir pačių dirbančiųjų atlyginimo.

Lietuvos bankas (LB) nurodo, kad šių metų antrąjį ketvirtį fondų veiklos rezultatai buvo geresni nei pirmąjį, o ilgalaikė 10 m. grąža yra teigiama, tačiau įvertinus vidutinę infliaciją, visiškai nedidelė.

„Šiemet pensijų fondų dalyvių turtą labiausiai gausino naujos įmokos, o metų pradžioje vykę finansų rinkų svyravimai neigiamai paveikė šių metų fondų grąžą. Natūralu, kad trumpuoju laikotarpiu pensijų fondų grąža svyruoja, tačiau kaupiantiesiems svarbiausia yra tai, kaip fondams pavyksta uždirbti ilguoju laikotarpiu ir ar uždarbis viršija pinigų nuvertėjimą dėl infliacijos“, – pranešime žiniasklaidai cituojama LB Ilgalaikių taupymo ir draudimo produktų priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Juškevičienė, .

2018 m. pirmąjį pusmetį bendras svertinis visų pensijų fondų grąžos rodiklis sudarė –0,02 proc., o vidutinė metinė grąža per pastaruosius 10 m. buvo +3,62 proc.

Antrąjį ketvirtį pagerinus rezultatus, teigiamą 2018 m. pirmojo pusmečio grąžą (+1,19 proc.) pavyko pasiekti akcijų pensijų fondams (10 m. vidutinė metinė grąža +5,87 proc.).

Kitų pensijų fondų grupių grąža šiemet pirmąjį pusmetį buvo neigiama: vidutinės akcijų dalies pensijų fondų –0,25 proc. (10 m. vidutinė metinė grąža buvo +3,95 proc.), mažos akcijų dalies pensijų fondų sudarė –0,44 proc. (10 m. vidutinė metinė grąža +4,15 proc.), konservatyvaus investavimo pensijų fondų –0,29 proc. (10 m. vidutinė metinė grąža +2,92 proc.). Vidutinė metinė infliacija per pastaruosius 10 m. sudarė 2,5 proc.

II pakopos pensijų fonduose 2018 m. birželio pabaigoje buvo 1,299 mln. dalyvių – apie 10 tūkst. daugiau nei 2017 m. pabaigoje.

Būsimų pensininkų turtą Lietuvoje valdo penkios bendrovės: „Swedbank investicijų valdymas“, „SEB investicijų valdymas“, „Aviva Lietuva“, „Luminor investicijų valdymas“, „INVL Asset Management“.

Pirmąjį šių metų pusmetį „Swedbank“ Lietuvoje 59 mln. Eur grynojo pelno, SEB banko grupė – 51,6 mln. Eur grynojo pelno.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)