Ketvirtadienį užregistruotame Seimo nutarimo projekte siūloma komisiją įpareigoti ištirti 2008–2016 metų laikotarpiu suinteresuotų asmenų galimai darytą neteisėtą įtaką šalies politiniams procesams. R. Karbauskis pabrėžia, kad naujoji komisija tęstų neseniai tyrimą užbaigusio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) darbą.

Seimo narė Agnė Širinskienė mano, kad į naują tyrimą būtų galima įtraukti ir tyrimo dėl apkaltos proceso pradėjimo Artūrui Skardžiui metu surinktą informaciją.

Pats A. Skardžius prisimena praėjusioje Seimo kadencijoje vykdytą tyrimą dėl situacijos Lietuvos energetikos sektoriuje ir jo metu ne iki galo atsakytus klausimus.

Konservatorius Andrius Kubilius siūlo R. Karbauskiui pačiam atsakyti bent į kelis svarbius klausimus.

R. Karbauskio klausimai

Aiškindamas naujos tyrimo komisijos kūrimo motyvus, R. Karbauskis dažniausiai mini A. Skardžiaus komisijos metu paviešintą informaciją apie „Modus Group“ ir A. Kubiliaus ryšius.

„Seimo nariai eidavo susipažinti su informacija dėl Skardžiaus reikalų ir jie rasdavo informaciją apie Kubilių“, – ketvirtadienį DELFI TV sakė jis.

Dar viena jo minima tema – prieš kurį laiką paviešinti prezidentės Dalios Grybauskaitės laiškai tuometiniam liberalų lyderiui Eligijui Masiuliui, jų autentiškumas.

„Paprasčiausiai buvo įdomu, ar tai tikri laiškai, nes sunku patikėti, kad tokie laiškai galėjo būti“, – iš elektroninio pašto adreso tulpes@lrpk.lt siųstą korespondenciją komentavo R. Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis

Dar vienas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderio keliamas klausimas susijęs su NSGK tyrimu. Jis sako, kad verta išsamiau išnagrinėti buvusio parlamentaro Aleksandro Sacharuko ir žurnalisto Tomo Dapkaus komisijai pateiktus liudijimus.

A. Širinskienės informacija

Iniciatyvą dėl naujo tyrimo parašais parėmė 58 Seimo nariai. Viena jų – A. Širinskienė, kuri sakė, kad ankstesni tyrimai išnagrinėjo ne visas aplinkybes.

„NSGK neturėjo laiko apklausti pono Kubiliaus, kitų asmenų, kurie tuo laikotarpiu užėmė labai aukštus postus. Lygiai taip pat tyrimo eigoje Skardžiaus komisijoje pradėjo aiškėti ir kitos interesų grupės, kurios figūruoja pažymose ir yra susijusios galimai su aukštų pareigūnų artimais giminaičiais. Kalbu apie „Modus Group“.

NSGK irgi netyrė šių epizodų neturėdami laiko, tačiau tie failai liko ir, manau, bus įvertinti, ypač pasižiūrint į energetikos sektorių. „Modus Group“ veikia tiek Lietuvoje, tiek ir Baltarusijoje, globojama Baltarusijos prezidento administracijos. Tai kelia labai daug klausimų, juolab, kad kyla tam tikri energetiniai konfliktai dėl Astravo jėgainės“, – DELFI sakė ji

Agnė Širinskienė

Komisijai dėl A. Skardžiaus apkaltos proceso pradėjimo vadovavusi LVŽS frakcijos narė teigė, kad su jos išvadoms rengti naudota informacija visuomenė gali susipažinti Seimo archyve.

„Nauja komisija turėtų naudotis ta pačia medžiaga, kuri buvo Skardžiaus komisijoje. NSGK tą pačią medžiagą irgi turėjo“, – sakė A. Širinskienė.

A. Skardžiaus pasiūlymai

Nutarimo projektą dėl naujos tyrimo komisijos pasirašęs A. Skardžius taip pat sakė, kad NSGK neatsakė į visus klausimus.

„Visų pirma, yra sutartis su Rusijos „Litasco“, tai – „Lukoil“, Kremliaus įmonė, su kuria „Klaipėdos nafta“ 2012 metais, dar Kubiliaus vyriausybės laikais sudarė 3 metų sutartį ir atidavė strateginį objektą valdyti.

Ši įmonė padarė didžiulius nuostolius „Lietuvos geležinkelių“ ir Klaipėdos uosto pajamoms. Kitas dalykas – strateginiame objekte matyti Kremliaus įmonę yra absoliutus nonsensas. Vytautas Bakas tendencingai ignoravo tą procesą“, – aiškino jis.

Dar viena A. Skardžiaus tema – iš praėjusios Seimo kadencijos, kada jo vadovaujama komisija tyrė Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymą.

„Dėl pinigų sumokėjimo įmonei „Nukem“, – nurodė jis. – Be jokio pagrindo buvo sumokėta 72 mln. eurų. Už nieką, be jokio pagrindo, be plano, už kurį turėtų mokėti – va taip, užsimanė mokėti, nors vėlavo projektai.“

Artūras Skardžius

Socialdarbiečių atstovas taip pat kėlė klausimą dėl sutarčių su „Statoil“, kai už į suskystintųjų gamtinių dujų terminalą patenkančias dujas Lietuva moka Bermuduose registruotai įmonei.

„Tai išvis ofšorinė įmonė, kur pinigai iki šiol plaukia ir specialiosioms tarnyboms uždrausta gilintis į tai“, – sakė A. Skardžius.

Kaip ir R. Karbauskis bei A. Širinskienė, jis turėjo pastabų dėl „Modus Group“ ir to, kad šios įmonės stebėtojų taryboje anksčiau dirbo A. Kubiliaus sūnus. Komentuodamas A. Skardžiaus pasiūlymus, R. Karbauskis sakė, kad: „Susirinks komisija, bus nariai ir jie tarsis, kuriomis kryptimis dirbti. Tikslai nurodyti, laikotarpis nurodytas“.

Mato kvailumo perteklių

A. Kubilius dar vienos tyrimo komisijos inicijavimą komentavo kaip norą kurti dezinformaciją ir propagandą prieš konservatorius.

„Manau, kad tai kvailas užsiėmimas, demonstruojantis šios valdančiosios koalicijos ir ypač valstiečių kvailumo perteklių. Kitaip negaliu pavadinti, iš tiesų, demokratinio parlamento statutas ir Konstitucija neturi saugiklių nuo tokio kvailumo. Tai šioje vietoje, deja, esame šios nebrandžios politinės daugumos įkaitai“, – sakė jis.

Buvęs premjeras teigė, kad R. Karbauskis pats dabar turi galimybę įrodyti, jog nėra bailys.

„Jis pats galėtų kai kuriuos dalykus paaiškinti. Nors iki šiol vengdavo, bet dabar nori aiškintis, kaip formavosi 2008–2012 metų politinė dauguma, tai jis galėtų liudyti, kaip ir kas padarė įtaką, kad 2010 metais R. Karbauskis pasirašė su mūsų to meto valdančiąja koalicija paramos sutartį.

Jie turėjo tris balsus Seime, mums balsų trūko ir jie buvo labai svarbūs. Tada būtų galima ieškoti atsakymų, kiek kainavo tokios sutarties pasirašymas valstybės finansiniams resursams, nes jie ten prašė įvairiausių finansinių paramų žemdirbiams. Mes galų gale sutikome ir reikėtų aiškintis, kiek iš tos finansinės paramos gavo R. Karbauskis“, – DELFI dėstė A. Kubilius.

Jis pasiūlė ir dar vieną klausimą – apie R. Karbauskio veiklą prieš referendumą dėl Visagino AE.

„Kiek įtakos turėjo R. Karbauskio ir tuo pačiu Vidmanto Žiemelio veiksmams tas faktas, kad tuo metu „Rosatom“, pagal saugumo departamento informaciją, investavo keliolika milijonų dolerių į tai, kad toks referendumas sužlugtų.

Taip pat tame kontekste, kad po to R. Karbauskis gavo labai pelningą komercinę sutartį su „Rostselmash“ pardavinėti jų kombainus Lietuvoje ir žinant, kad „Rostselmash“ savininkas Konstantinas Babkinas buvo labai artimas Kremliui oligarchas, kaip paaiškėjo 2014 metais, finansavęs Rusijos įvykdytą Krymo okupaciją su „žaliais žmogeliukais“, – svarstė A. Kubilius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (858)