Apgyvendinimo sektorius patenkintais gausiais poilsiautojų srautais, tokia pat sėkme giriasi ir šalia J. Basanavičiaus gatvės įsikūrę prekeiviai, o štai taksi vairuotojai teigia, kad didelio pakitimo nepajuto.

Gausūs poilsiautojų srautai

Adelina Sabaliauskaitė, Palangos miesto bendruomenės „Rūpestėlis“ valdybos pirmininkė, atstovauja privatiems nuomotojams. Moteris teigia, kad dėl kardinaliai pasikeitusių orų šios vasaros pradžia buvo itin sėkminga. „Žmonių, atvykusių savaitgaliui ir išsinuomojusių būstą pas privatininkus, buvo 50 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai ar užpernai. Labai jaučiasi ir tai, kad studentų, moksleivių mokslo metai pailgėjo, o atostogos prasideda vėliau. Studentai baigia mokslus birželio pabaigoje ir planuojasi atostogas tik liepos mėnesiui“, – pasakojo pašnekovė.

Jeigu orai lepins ir toliau, ši vasara kurorto verslininkams bus tikrai pasisekus. Praėjusią vasarą saulėtas dienas prekeiviai skaičiavo ant rankų pirštų, o karštų naktų, kuomet neprireikė striukių, visai nepamena. „Šiemet pasikeitė ne tik orai, bet ir renginiai bei jų gausa. Koncertai, sporto šventės, festivaliai, kino vakarai po atviru dangumi pritraukė poilsiautojų dėmesį. Gegužės ir birželio mėnesių repertuarai Palangoje buvo įspūdingi, to pasėkoje turėjome didesnį užimtumą ne tik privataus sektoriaus apgyvendinimo srityje, bet ir stambesnių verslininkų viešbučiuose“, – teigia A. Sabaliauskaitė. Ji sako, kad kol kas Palanga sulaukia svečių trumpam laikui, tačiau šiemet kaip niekad anksti žmonės rezervuojasi atostogas iš anksto, liepos ar rugpjūčio mėnesiams.

Nakvynės kainas įtakoja orai

Šiemet, dėl įvažiavimo į Palangą rekonstrukcijos darbų, nuomotojams, pasitinkantiems poilsiautojus, kurie iš anksto nesuplanavę nakvynės, skirta nauja vieta „Baltic Petroleum“ degalinės aikštelėje ties Klaipėdos plento ir Kretingos gatvės sankryža. Pašnekovė neslepia, kad dėl geresnių oro sąlygų ir didesnio svečių srauto pasikeitė ir nuomojamų butų, apartamentų kainos: „Vieno kambario butas Vytauto gatvėje šiemet birželio mėnesį kainavo 35 eurus už parą keturiems žmonėms. Liepos mėnesį jis kainuoja jau 50 eurų. Praėjusio sezono metu dėl blogų oro sąlygų, brangiausia paros kaina siekė 40 eurų. Mes pardavinėjame ne orą, bet esame nuo jo priklausomi“ – teigia A. Sabaliauskaitė.

Prekeiviai pajuto išaugusius pardavimus

Apie tai, kaip sekasi prekeiviams, įsikūrusiems pačiame miesto šurmulyje, prie pat J. Basanavičiaus gatvės, pasakojo per dvidešimt metų gintarų versle besisukanti Zuzana Lubienė. Anot jos, gintaro ir jo gaminių kainos pakilo prieš trejus metus, kuomet pabrango žaliava. Kiekvieno gintarais prekiaujančio kioskelio kainos taip pat skiriasi. Viskas priklauso nuo gintaro spalvos, nuo gaminio, jam apdirbti skirto laiko ir žaliavos kokybės. Tačiau neatsižvelgiant į tai, šiemet pardavimai džiugina.

„Šiemet saulė palepino mus, prekyba prasidėjo anksčiau, jau gegužės pradžioje, kai praėjusiais metais dėl blogų orų startavome tik mėnesio pabaigoje, prieš vasaros sezono atidarymą. Aš asmeniškai jau pajutau pagausėjusius pardavimus. Kol kas gegužės ir birželio mėnesį nė vienas prekeivis nesiskundė, o liepa parodys, ko tikėtis“, – kalbėjo Z. Lubienė. Paprastai pardavimai J. Basanavičiaus gatvėje aktyviausi būna nuo Mindauginių. Liepos mėnesį Palanga jau sausakimša, todėl ir prekyba sekasi geriau. Pirkėjų sumažėja įpusėjus rugpjūčiui.

Taksi vairuotojai nedžiūgauja

Algimantas Domarkas, palangiškis, dirbantis vairuotoju daugiau nei trisdešimt metų, teigia kad didelių pokyčių šią vasarą nepastebėjo.

„Nors gegužės ir birželio mėnesiai mus lepino orais, žmonės pripratę prie lietuviškos vasaros, atostogas planuojasi žymiai vėliau, liepos mėnesį. Kai oras buvo gražus, darbo dienomis Palangoje nebuvo daug poilsiautojų, nes visi žmonės dirba, atostogos planuojamos daug vėliau. Kaip taksi vairuotojas nepajutau, kad ši vasaros pradžia būtų sėkmingesnė nei praėjusi“, – pasakojo ilgametę patirtį turintis vairuotojas. Taksi vairuotojai nesusilaukia daugiau užsakymų, nes, kaip ir minėjo Adelina Sabaliauskaitė, žmonės atvyksta trumpam laikui. Praleidę dieną prie jūros, jie sėda į savo automobilius ir vyksta namo, dėl šios priežasties, vairuotojai nepajuto pagausėjusių užsakymų.

Paklausus vairuotojo apie taksi kainas, išgirstame, kad jos kyla, o ypač automobilių draudimo. „Liepos mėnesį tikimės daugiau užsakymų, nes poilsiautojai atvyksta ilgesniam laikui. Kol kas svečiai ilgai neužsilieka Palangoje. Atvyksta dienai ar dviem su savo automobiliais ir išvyksta“, – kalbėjo A. Domarkas.

Orams keičiantis, kinta ir pardavimai

Kita mūsų pašnekovė, Reda Valinskienė, drabužių moterims parduotuvę Palangoje, Vytauto gatvėje, atidarė prieš dvejus metus. Tuo pačiu metu verslininkė kitame Lietuvos kurorte, Neringoje, atidarė ir restoraną „Eglių slėnis“.

R. Valinskienė teigia, nors įsikūrusi yra ne pačiame miesto centre, taip pat pajutusi, kad žmonių srautas yra kur kas didesnis nei prieš metus. „Gegužė ir birželis buvo dvigubai geresni nei pernai, o štai dabar pardavimai vėl rimsta“, – pasakojo verslininkė. „R&R stilinga apranga“ parduotuvėje lankosi tiek vietiniai, tiek turistai. Savininkė pastebėjo, kad gegužę aktyvesni buvo vietos gyventojai, o štai birželį jau pasipylė turistų banga. Lietuvių kūrėjų kainos nepakito, išliko tokios pačios.

Daugiau nei kitose kurortuose

Palyginti poilsiautojų kiekį Palangoje ir Neringoje, pastarojoje tuštoka.

Kavinėse, baruose ir restoranuose viso sezono metu žmonių netrūksta, tačiau kaip ir visur, kartais jų būna daugiau, kartais mažiau. Valgių kainomis per metus pastebimai nepakito. „Eglių slėnis“, restoranas įsikūręs Juodkrantėje, netoli raganų kalno siūlo svečiams įvairiausių patiekalų, nuo upėtakių iki lašišos kepsnių. R. Valinskienė teigia, kad kainos vyrauja tokios pačios ir šioje sferoje pakitimų nepastebėjo, nors orai ženkliai geresni.

Tačiau, palyginti Neringos ir Palangos kurortų vaizdus, skirtumas regimas. „Neringa tuštoka. Manau, kad įtakos tam turi pabrangęs įvažiavimo mokestis, kuris šiemet siekia net 20 eurų. Juodkrantėje apsilanko daugiau svetimšalių, turistų iš Vokietijos, tačiau žmonių Palangoje yra tikrai ženkliai daugiau. O štai maisto kainos tiek Palangoje, tiek Neringos kavinėse bei baruose yra tokios pačios“, – sako verslininkė.