Iš Vyriausybės, profesinių sąjungų ir darbdavių atstovų sudaryta taryba kompromiso dėl MMA nerado ir prieš mėnesį vykusiame posėdyje. Vyriausybė siūlė 420 eurų dydį, profesinės sąjungos siekė 450 eurų, o darbdaviai norėjo klausimą atidėti. Šiuo metu MMA yra 400 eurų.

Anksčiau taryboje buvo sutarta, kad MMA turėtų sudaryti tarp 45 ir 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU) ir ji turi atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių Europos Sąjungos valstybių vidurkį.

Vyriausybė prognozuoja, kad 2018 metais VDU „ant popieriaus“ Lietuvoje pasieks 895,4 euro, o MMA padidinus iki 420 eurų, ji sudarytų 46,9 proc. planuojamo VDU.

Profsąjungos teigia, kad MMA reikėtų sieti su prognozuojamu VDU. Remiantis Finansų ministerijos ekonominės raidos scenarijumi, 2019 metais VDU bus 951,2 euro „ant popieriaus“, todėl profesinės sąjungos įsitikinusios, jog MMA kitais metais turi kilti iki 450 eurų. Tokiu atveju santykis tarp MMA ir VDU sudarytų 47,3 proc.

„Eurostat“ metodologija, kurioje darbuotojams išmokami priedai ar premijos nėra įtraukiami, besiremiantis Lietuvos bankas skaičiuoja, kad 2019 metais MMA padidinus iki 420 eurų, santykis su VDU būtų 47,3 proc. o iki 450 eurų – 50,7 proc.

Būtent šiuo argumentu – kad MMA pakėlus iki 450 eurų, santykis su VDU pagal „Eurostat“ metodologiją, viršytų 50 proc. – antradienį Vyriausybės ir darbdavių atstovai bandė įtikinti profsąjungas.

MMA gali būti mokama tik už nekvalifikuota darbą, tačiau šis dydis svarbus kur kas didesniam skaičiui žmonių, nes yra naudojamas apskaičiuojant neapmokestinamojo pajamų dydžio taikymą, privalomojo sveikatos draudimo įmokas dirbantiems su individualios veiklos pažyma ir t.t.

Galutinį sprendimą dėl MMA dydžio 2019 metais priims Vyriausybė.

Nauja sudėtis

Naujos sudėties Trišalės tarybos posėdyje Vyriausybės kanceliariją atstovavo premjero patarėjas Lukas Savickas ir Vyriausybės kanceliarijos Politikos įgyvendinimo grupės patarėja Aušra Gratulevičienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją – viceministrė Eglė Radišauskienė, ministerijos darbo teisės skyriaus vedėja Vita Baliukevičienė ir skyriaus vyresnysis patarėjas Ramūnas Darulis. Pakaitiniu nariu numatytas ministro patarėjas Liutauras Vičkačka.

Finansų ministeriją – viceministras Darius Sadeckas, viceministrė Miglė Tuskienė. Pakaitiniais nariais numatyti Daiva Kamarauskienė ir Audronė Miknevičienė.

Ūkio ministeriją – viceministras Gediminas Miškinis ir ministerijos ūkio plėtros departamento direktorius Osvaldas Šmitas. Pakaitiniais nariais numatyti ministerijos ūkio plėtros departamento žmogiškųjų išteklių plėtros skyriaus vedėjas Linas Kadys ir ministerijos pramonės ir prekybos departamento smulkiojo ir vidutinio verslo politikos skyriaus vedėja Raminta Krulikauskienė.

Profesinių sąjungoms atstovauja Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė (pakaitinė narė Lietuvos Teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininkė Loreta Soščekienė), Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksandras Posochovas (pakaitinė narė Lietuvos valstybės tarnautojų, biudžetiniu ir viešųjų įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Irena Petraitienė), Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos pirmininko pavaduotoja Dalia Jakutavičė (pakaitinė narė Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė).

Iš profesinės sąjungos „Sandrauga“ – pirmininkas Kęstutis Juknis (pakaitinė narė teisininkė Karolina Randakevičiūtė), komiteto narys, teisininkas Virginijus Mizaras (pakaitinė narė komiteto narė, profesijos mokytoja Rūta Andriuškevičienė).

Iš profesinės sąjungos „Solidarumas“ – pirmininkė Kristina Krupavičienė ir jos pavaduotojas Rimtautas Ramanauskas (pakaitiniais nariai valdybos nariai Ričardas Garuolis ir Vincas Kunca).

Darbdavių pusėje asociaciją „Investor's Forum“ atstovauja vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė (pakaitinis narys vyr. politikos patarėjas Emilis Ruželė).

Lietuvos darbdavių konfederaciją – generalinis direktorius Danukas Arlauskas (pakaitinis narys prezidiumo narys Vytautas Vidmantas Zimnickas).

Lietuvos pramonininkų konfederaciją – viceprezidentas Erlandas Mikėnas ir l.e.p. vykdomoji direktorė Gražina Tarvydienė (pakaitiniai nariai Lietuvos laivų statytojų ir remontininkų asociacijos prezidentas Arnoldas Šileika ir konfederacijos verslo aplinkos ir ekonomikos departamento ekspertė Raminta Radavičienė).

Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmus – l.e.p. asociacijos prezidentas Sigitas Gailiūnas (pakaitinis narys asociacijos patarėjas ekonomikos klausimais Gediminas Rainys).

Lietuvos verslo konfederaciją – viceprezidentas, LVK verslo, valdžios ir visuomenės komisijos pirmininkas; Lietuvos draudikų asociacijos direktorius Andrius Romanovskis (pakaitinis narys konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus).

Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmus – direktorius Sigitas Dimaitis (pakaitinė narė rūmų kooperacijos ir teisės skyriaus vedėja Aušra Žliobaitė).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (227)