„Jau atsiranda požymių, kad tokia padidėjusio priešiškumo ir netikrumo prekybos aplinka slopina aktyvumą“, - sakė M. Carney pristatydamas kalbą „Nuo protekcionizmo iki klestėjimo“.

„Pavyzdžiui, naujausia apžvalga rodo, kad pasaulinio eksporto užsakymų bei apdirbamosios pramonės apimtys nuo metų pradžios ženkliai nukrito“, - sakė kanadietis M. Carney'is, kurio šalis taip pat įsitraukė į tarptautinį prekybos karą su Jungtinėmis Valstijomis.

Anglijos centinio banko prognozėmis, tolesnis prekybos karo eskalavimas tarp JAV ir visų jos prekybos partnerių gali 2,5 proc. sumažinti JAV bendrąjį vidaus produktą (BVP) ir vienu procentu - visos pasaulio ekonomikos plėtrą.

„Protekcionizmas realiąją ekonomiką veikia įvairiais būdais, - sakė M. Carney'is. - Yra tiesioginis poveikis - per sumažėjusius prekybos srautus, sutrikdytą tiekimą ir didesnes importavimo išlaidas. Ir yra netiesioginis poveikis - per verslą, vartotojų pasitikėjimą ir finansines sąlygas“.

„Jeigu bus įgyvendinti, iki šiol paskelbti tarifai (tarp JAV ir Kinijos, JAV ir ES, bei JAV ir jos NAFTA partnerių, kaip ir galimi JAV tarifai ES automobiliams ir jų dalims), galima sakyti, dvigubai padidins vidutinius dvišalius tarifus, o vidutinius JAV tarifus gali pakelti į per daugiau nei 50 metų nematytas aukštumas“, - tvirtino M. Carney.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)