Įstatymų sergėtojai buvo įsitikinę, kad tie du vyrai priklausė organizuotai nusikalstamai grupuotei, pastaruoju metu įvykdžiusiai per šimtą bankomatų apiplėšimų įvairiuose šalies regionuose. Kai vienas iš vyrų išlipo iš automobilio ir ėmė artintis prie banko, FTB nebedelsė: banką apiplėšti bandžiusį asmenį jie suėmė kaip tik tada, kai bankomatas pradėjo išdavinėti kupiūras, rašo agentūra „Bloomberg“.

Apie bankomatų tuštinimo technologijas, kurių tikslas, vaizdžiai tariant, – pasiimti didįjį prizą, žinoma jau beveik dešimtmetį. Nors Europoje, Lotynų Amerikoje ir Azijoje jos buvo laikomos gana paplitusiu reiškiniu, Jungtinėse Valstijose tokio tipo nusikaltimai prasidėjo kiek daugiau nei prieš metus. Taip yra ne todėl, kad amerikiečių nusikaltėliai yra kvailesni arba mažiau nuovokūs už kitose šalyse siaučiančius savo bendrus. Priežastis veikiausiai susijusi su Jungtinėse Valstijose montuojamais bankomatais.

Dar visiškai neseniai visa su mokėjimu susijusi informacija buvo saugoma amerikietiškų debeto kortelių magnetinėje juostelėje. Taigi, aferistai paprasčiausiai galėdavo už kelis dolerius nusipirkti fiktyvų kortelių skaitytuvą, kurių apstu juodojoje rinkoje, prijungti jį vietoj autentiško kortelių skaitytuvo, o tada nuskaityti bet kurios perbraukiamos kortelės numerį ir PIN kodą. Kitose pasaulio šalyse kortelės autentiškumas tuo metu jau buvo nustatomas taikant lustais ir PIN kodais pagrįstą sistemą. Tai oficialus tarptautinis standartas EMV, sukurtas trijų įmonių – „Europay“, „Mastercard“ ir „Visa“. Jo paskirtis – užtikrinti didesnį finansinių operacijų saugumą.

Bankomato apšvarinimas yra rizikingesnė ir sudėtingesnė operacija nei kortelės nuskaitymas. Aferistas turi įsilaužti į pinigų išdavimo funkcijas kontroliuojantį kompiuterį. Norint tai padaryti, paprastai tenka iš tiesų išlaužti bankomatą, o tada įdiegti kenkimo programą, duodančią bankomatui komandą išduoti visus jame saugomus pinigus. Tada bankomatas suveikia taip, kaip didįjį prizą išduodantis lošimų aparatas. Apiplėšimas, kaip matyti, užtrunka kiek ilgiau nei kortelių skaitytuvo prijungimas, o tai reiškia, kad ir nusikaltėliui tenka ilgiau išbūti prie bankomato stebėjimo kamerų, ir jis juk žino, kad „didžiojo prizo laimėjimas“ tikrai suaktyvins banko kontrolinę sistemą. Vis dėlto, kai Jungtinėse Valstijose, kaip standartas, įsigalėjo lusto ir PIN kodo derinys, bankomatų plėšimas tapo bene vienintelė išeitis, kuria sukčiai dar galėjo pasinaudoti.

„Jungtinėse Valstijose tik dabar pereinama prie EMV technologijos, – sakė Matthew O’Neillas, specialusis Slaptosios tarnybos agentas. – Iš lusto kur kas sunkiau pavogti duomenis.“ Lustas užšifruoja mokėjimo informaciją, todėl pagaminti dublikato beveik neįmanoma.

Slaptąją tarnybą daugelis įsivaizduoja kaip prezidento apsauga užsiimančią agentūrą, tačiau pirminė jos paskirtis buvo kovoti su klastojimo atvejais. Būtent Slaptosios tarnybos finansinių nusikaltimų padalinio darbuotojai gruodžio ir vasario mėnesiais užfiksavo keliose vieno Floridos banko vietose įvykdytus apiplėšimus. Stebėjimo išvadas jie įtraukė į specialų biuletenį, kurį perdavė finansinėms institucijoms ir teisėsaugos organams. Apie naują bankomatų plėšimo būdą buvo informuota ir visuomenė. Du stambiausi bankomatų gamintojai – „Diebold Nixdorf“ ir NCR – taip pat suskubo informuoti žmones, be to, jau po kelių dienų įdiegė atitinkamų sistemos apsaugos pataisų. Bankomatus buvo imta stebėti po 24 valandas per parą. Nepraėjus nė 24 valandoms po viešojo Slaptosios tarnybos įspėjimo, „Citizens Financial Group“, regioninis bankas, turintis padalinių šiaurės rytų regionuose, pranešė vietos policijai apie nutrūkusį ryšį su vienu iš bankomatų. Policija nieko nelaukdama susisiekė su Slaptąja tarnyba, o ši, savo ruožtu, tuojau pat inicijavo pirmuosius suėmimus.

Slaptoji tarnyba galop nustatė, kad nuo 2017 metų gegužės buvo įvykdyta visa serija panašių apiplėšimų. Pirmasis incidentas – vagystė iš Pietų Karolinoje esančio bankomato. Apiplėšimai, kaip buvo išsiaiškinta, buvo įvykdyti Venesueloje susiformavusios aferistų grupuotės, prie kurios ilgainiui prisijungė ir amerikiečiai. Jie, kaip spėjama, buvo verbuojami kaip tokiai veikai tinkami asmenys, nors tiksliai ko nors nustatyti taip ir nepavyko, mat grupuotės vadeiva naudojosi nesusekamais IP adresais ir taip maskavo savo prieigos šaltinius. Kodėl Venesuelos nusikaltėlių klanas nusitaikė į Jungtines Valstijas, taip pat neaišku.

Iki šių metų sausio grupuotės nariams pavyko pasiglemžti maždaug 4 mln. JAV dolerių (3,4 mln. eurų). Ši suma, pasak agento M. O’Neillo, buvo pavogta per 125 apiplėšimus.

Naujų saugumo priemonių diegimas neišvengiamai tapo svarbiausia finansinių institucijų užduotimi. Ją vykdė ir kredito unija „Deseret Credit Union“, turinti 11 netoli Solt Leik Sičio veikiančių padalinių. Prie vieno iš šios įstaigos bankomatų pareigūnai ir sugavo tuodu pradžioje minėtus nusikaltėlius.

Pasak „Deseret Credit Union“ vadovo Shane‘o Londono, Sandyje sumontuoto bankomato kompiuteris jau buvo papildytas įspėjimus generuojančia sistema, be to, buvo pasirūpinta ir ištisą parą trunkančiu bankomato stebėjimu, todėl net tuo atveju, jei FTB nebūtų susekusi kredito įstaigą apšvarinti sumaniusių asmenų, toli jie tikrai nebūtų nukeliavę.

Apiplėšimų serija privertė Jutos bankus ir kredito unijas susivienyti ir kartu bandyti apsiginti nuo technologinių nusikaltimų. „Visi dabar kalbamės, dalijamės informacija. Norėdami išvengti kibernetinėje erdvėje tykančių grėsmių, taip pat užtikrinti klientų duomenų apsaugą, tiesiog privalome bendradarbiauti“, – sakė Sh. Londonas.

Po Sandyje įvykdyto reido apiplėšimo gerokai sumažėjo. Vis dėlto Slaptoji tarnyba nepataria guostis viltimi, kad bankomatų tuštinimo atvejai netrukus galutinai liausis. Juk esama begalė įvairiausių kenkimo programų, o kadangi metodika visuotinai paplitusi, anksčiau ar vėliau ją vis tiek kas nors ims taikyti. „Net jei suimtume visus iki vieno grupės narius, naivu būtų tikėtis, kad niekas tuo nebeužsiims“, – sakė M. O’Neillas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)