ES ir Amerikos ginčas dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo inicijuotų muitų importui turi prekybos karo požymių, trečiadienį Bundestage per debatus dėl biudžeto sakė A. Merkel.

Ji pabrėžė, kad būtina imtis visų pastangų šiam konfliktui sušvelninti. Tačiau tai turi daryti abi pusės, pridūrė kanclerė ir atkreipė dėmesį į būsimą Europos Komisijos pirmininko Jeano Claude'o Junckerio kelionę į JAV, per kurią bus mėginama spręsti ginčą.

Geras pasaulio ekonomikos funkcionavimas priklauso nuo gero bendradarbiavimo, kalbėjo A. Merkel.

Abi pusės jau įsitraukė į „prekybos konfliktą“, kai D. Trumpas nusprendė taikyti tarifus Europos plieno ir aliuminio importui. Pasak A. Merkel, vertėtų pasistengti, kad šis konfliktas netaptų tikru karu.

Sekmadienį D. Trumpas apkaltino Europą, kad ši yra „galimai tokia pat bloga, kaip ir Kinija“ prekyboje, ir pakartojo, jog svarsto 20 proc. importo mokesčius Europos Sąjungos automobiliams. ES įvedė tarifus tokiems JAV produktams kaip burbonas, džinsai ar „Harley-Davidson“ motociklai. Tai yra „akis už akį, dantis už dantį“ atsakas į tarifus metalams. Vokietija turi didžiulį prekybos perteklių su Jungtinėmis Valstijomis.

A. Merkel tokį pertekliaus skaičiavimą laiko apgaulingu, nes jis įtraukia prekes, o ne paslaugas. „Jeigu įtrauksime, pavyzdžiui, skaitmenines paslaugas, turėsime visiškai kitokį prekybos balansą ir tuomet JAV turės prekybos su ES perteklių“, - pažymėjo kanclerė.

„Jau beveik senamadiška skaičiuojant į perteklių įtraukti tik prekes, o neįskaičiuoti paslaugų“, - sakė A. Merkel parlamente.

Vokietijos kanclerė anksčiau buvo išreiškusi paramą „skaitmeniniam mokesčiui“, kuris paliestų „Amazon“, „Facebook“ ar „Google“. Visgi Europa susiskaldžiusi dėl šio pasiūlymo, kadangi tokios šalys kaip Liuksemburgas ir Airija prieštarauja.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)