Priėmus reformą, 3 proc. darbo užmokesčio darbuotojai skirs pensijų kaupimui fonduose. 1,5 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio (VDU) pensijų įmoka už jį bus skirta iš valstybės biudžeto.

Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau kaip 100 tūkst. darbuotojų, kurių alga nesiekia minimalios mėnesinės algos (MMA). Jų algos gali siekti 1 Eur, 10 Eur ar 50 Eur ir daugiau.

Tai reiškia, kad įtraukti į pensijų kaupimą fonde jie mokės 3 ct, 30 ct ar 1,5 Eur – kaupiant po tiek pinigų, per karjerą žmogus sukauptų minimalią sumą, kuri negarantuotų papildomų pajamų sulaukus pensijos.

Kita vertus, šiuo metu VDU siekia apie 808 Eur., tad už tokį žmogų į jo sąskaitą kiekvieną mėnesį būtų pervedama po 12,12 Eur kitų mokesčių mokėtojų pinigų – daug didesnė suma nei jo paties.

Jei mokesčių reforma bus priimta, algos ant popieriaus bus padaugintos iš 1,289, be to, VDU bus didesnis, tad valstybės biudžeto įmoka bus 16–18 Eur.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete ketvirtadienį buvo svarstomas parlamentaro Algirdo Syso pasiūlymas nustatyti, kad darbuotojo įmoka į pensijų fondą būtų mokama nuo sumos, nemažesnės nei MMA.

Esą tokiu atveju žmogus bent minimaliai prisidėtų prie pensijų kaupimo. Be to, jo asmeninis indėlis nebūtų neproporcingai mažesnis nei už jį būtų mokama kitų gyventojų pinigais.

Komiteto posėdyje dalyvavę „Sodros“ atstovai pripažino, kad priėmus dabartinę pensijų reformos versiją iš tiesų per 100 tūkst. darbuotojų iš valstybės biudžeto į asmeninę pensijų kaupimo sąskaitą gaus daugiau pinigų nei įmokės patys.

Tačiau Lietuvos banko atstovai atkreipė dėmesį, kad priėmus pasiūlymą gali nutikti taip, kad privaloma žmogaus įmoka bus didesnė už faktiškai uždirbamą atlyginimą. Jų vertinimu, būtų teisingiau mažas algas uždirbantiems asmenims mokėti mažesnę įmoką iš valstybės biudžeto.

Išklausę institucijų atstovų pastabų, komiteto nariai nusprendė dabar nepritarti A. Syso pasiūlymui ir siūlyti Seimui galutinai priimti pradinę projekto nuostatą. Esą priimtą įstatymą bus galima pakeisti rudenį.

Seimas žada galutinai priimti pensijų ir mokesčių įstatymų pakeitimus ketvirtadienį. Kad įsigaliotų, juos dar turės pasirašyti prezidentė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)