„Pastebime, kad nesąžiningi tarpininkai atrado naują būdą manipuliuoti investuotojais ir sumažinti jų budrumą – įtikinėdami, kad investuojant patirtus nuostolius turės padengti MasterCard. Norime pabrėžti, kad tai yra klaidinanti informacija, ir paraginti gyventojus nepasitikėti tokiais pasiūlymais“, – sako Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis.

Pagal MasterCard taisykles mokėjimai gali būti atšaukti, kai klientas negauna prekės arba paslaugos, už kurią jis sumokėjo. Tačiau MasterCard apsauga neveikia, kai kreipiamasi dėl nuostolių, atsiradusių prekiaujant investiciniais produktais, todėl pinigai gyventojui negrąžinami, rašoma LB pranešime spaudai.

Pastaruoju metu plintantis sukčiavimo modelis paprastas – paskambinę sukčiai pateikia „itin patrauklų“ investavimo pasiūlymą. Kartu su siūlymu prekiauti klientui pateikiami ir klaidinantys patarimai, kaip apsisaugoti nuo galimų nuostolių – jiems tereikia investavimui skirtas lėšas pervesti naudojantis mokėjimo kortele, esą tokios operacijos yra apdraustos ir nesėkmės atveju nuostolius kompensuos MasterCard organizacija. Tokie siūlymai yra klaidinantys.

Jais susivilioję gyventojai pradeda prekiauti įvairiose internetinėse prekybos platformose Forex valiutų rinkų bei kitomis išvestinėmis finansinėmis priemonėmis ir dažniausiai praranda didžiąją dalį investuotų pinigų, o neretai – ir visus.

Visais atvejais, kai gyventojai kreipėsi į Lietuvos banką dėl MasterCard apsaugos taikymo, šias paslaugas siūlė ir teikė brokerinės kompanijos, kurios neturi teisės teikti investicinių paslaugų Lietuvoje, todėl jų veikla yra nelegali.

Ką daryti, kad nepakliūtumėte į tokių sukčių spąstus?

1. Atsargiai vertinkite visus su investavimu susijusius pasiūlymus ir būtinai patikrinkite, ar paslaugas siūlanti bendrovė yra įtraukta į finansų rinkos dalyvių sąrašą ir turi teisę teikti paslaugas Lietuvoje.

2. Patikrinkite, ar investuoti siūlanti bendrovė nėra įtraukta į Lietuvos banko reguliariai atnaujinamą nelegaliai veikiančių bendrovių sąrašą.

3. Neinvestuokite į produktus, kurių nesuprantate. Susipažinkite su Įspėjimu investuotojams dėl investavimo į išvestines finansines priemones ir prekybos internetinėse prekybos platformose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)