Pastaruoju metu Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos yra „prekybos aklavietėje“, o Briuselis griebėsi atsakomųjų veiksmų į JAV prezidento Donaldo Trumpo įvestus tarifus Europos metalams.

„Protekcionizmas yra pats save naikinantis bei destruktyvus, ir jis auga“, - sakė ES prekybos komisarė Cecilia Malmstrom.

Prekybos kliūčių pavyzdžiai - nereikalingi saugos standartai, administracinės kliūtys arba viršutinės importo ribos. Šalys jas nustato, kad būtų sunkiau importuoti į tokias rinkas.

2017 metais užfiksuotos 67 naujos prekybos kliūtys, o iš viso pasaulyje jų priskaičiuojama 396. Europos bendrovėms tokios kliūtys potencialiai kainuoja daugiau negu 23 mlrd. eurų (26,8 mlrd. JAV dolerių) prarastų pajamų iš eksporto.

Pernai Europos Komisija sugebėjo pašalinti 45 kliūtis tokiuose eksporto sektoriuose kaip aviacija, transportas, elektronika, tekstilė, farmacija, maistas ir žemės ūkis, plienas ir paslaugos.

C. Malmstrom pažymi, kad čia nekalbama apie naujus JAV įvestus tarifus (25 proc. plienui ir 10 proc. aliuminiui), kurie taikomi nuo birželio pradžios.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)