Ministrų Kabinetas trečiadienio posėdyje spręs dėl dar 2005 metais priimto sprendimo regioninių atliekų tvarkymo sistemos projektus pripažinti valstybei svarbiais.

Siūlymą panaikinti tokį statusą pateikė Aplinkos ministerija, teigianti, kad tuo metu sąvartynai valstybei svarbiais projektais pripažinti, nes reikėjo greito jų įgyvendinimo, be to, tokiu atveju buvo galima nuomoti valstybinę žemę be konkurso, taip pat buvo teikiamos paraiškos Europos Sąjungos paramai gauti. Tačiau projektai įgyvendinti, o sąvartynai nebelaikomi tinkamu atliekų tvarkymo būdu.

„Šiuo siūlymu 11 sąvartynų statusas pakeičiamas. Valstybė priima požiūrį, kad sąvartynai nėra valstybinės svarbos, o prioritetas skiriamas kitiems atliekų tvarkymo būdams kaip perdirbimas“, - Eltai sakė aplinkos viceministras Dalius Krinickas.

Pasak jo, toks sprendimas apsunkins tolimesnę sąvartynų plėtrą, nes savivaldybės įgaus „veto“ teisę.

„Į savivaldybių „veto“, kaip arčiausiai žmonių esančios institucijos, nebuvo atsižvelgiama dėl valstybinės svarbos statuto, ir valstybė galėjo nepriimti savivaldybių nuomonės“, - aiškino viceministras.

Šis siūlymas kritikuojamas dėl to, kad gali sustabdyti stambiagabaričių atliekų aikštelių plėtrą, mat jos neturės teisės nuomotis žemės ne konkurso būdu. Tačiau, anot D. Krinicko, joms bus galima taikyti kitą statusą.

„Kas liečia didelių gabaritų aikšteles, yra toks regioninės reikšmės statusas, tuomet Nacionalinei žemės tarnybai būtų pagrindas ne konkurso būdu joms išnuomoti žemę“, - teigė D. Krinickas.

Šiuo metu visi 11 nepavojingų atliekų sąvartynų Lietuvoje yra valstybinės reikšmės.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)