Kovo pabaigoje Jungtinės Valstijos įvedė 25 proc. importo muitus plienui ir 10 proc. aliuminiui. ES šalims, Kanadai ir Meksikai iš pradžių muitų taikymas buvo atidėtas, bet nuo birželio 1 dienos šie tarifai įsigaliojo ir šioms šalims.

Daugelis prekybos partnerių tokį JAV administracijos sprendimą sutiko itin neigiamai. Europos Komisija (EK) ėmėsi atsakomųjų priemonių, įvesdama importo muitus amerikietiškoms prekėms už 2,8 mlrd. eurų. Atsakomieji muitai, įsigalioję nuo birželio 22 dienos, bus taikomi tokioms prekėms, kaip amerikietiški džinsai, motociklai, alkoholiniai gėrimai, žemės ūkio produkcija.

Atsakydamas į praėjusį penktadienį ES įvestus muitus JAV prekėms, D. Trumpas pagrasino tviteryje įvesti 20 proc. tarifą Europos automobilių importui. Tokie prezidento pareiškimai tik dar labiau pakurstė susirūpinimą dėl prekybos karo padarinių abiem Atlanto pusėms.

„Jeigu JAV vėl mums smogs 20 proc. tarifu automobiliams, mes ir vėl atsakysime“, - žurnalistams sakė B. Le Maire'as Paryžiuje.

„Mes nenorime eskaluoti konflikto, bet mes esame tie, kurie yra puolami“, - sakė ministras.

ES tarifai, numatyti plačiam amerikietiškų prekių sąrašui - nuo džinsų iki burbono, manoma, smogs pramonėms, aktyviausioms valstijose, kuriose dominuoja D. Trumpo respublikonų partija.

„Mes norime, kad D. Trumpas persigalvotų. Galime imtis bet kokių turimų teisėtų priemonių, kad aiškiai duotume D. Trumpui suprasti, jog nepriimame jo sprendimo“, - sakė B. Le Maire'as.

„Jeigu sankcijos pakenktų respublikonų valstijoms ir jeigu jos padėtų respublikonams suvokti, kad tokia politika nepriimtina, juo geriau“.

B. Le Maire'as taip pat pažymėjo, kad prekybos ginčas pabrėžia didesnio euro zonos integravimo svarbą - stipresnės bendrovės galėtų geriau konkuruoti pasaulinėje arenoje.

Vis dėlto euro zonos narės tebėra smarkiai susiskaidžiusios dėl Prancūzijos-Vokietijos susitarimo, paskelbto šį mėnesį, įskaitant tokius pasiūlymus kaip bendras biudžetas ir ketinimai „harmonizuoti įmonių pelno mokestį“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)