Apie didesnius mokesčius iš Senojo žemyno gabenamiems automobiliams JAV lyderis prabilo po penktadienį nuskambėjusio Europos Komisijos pirmininko pareiškimo, kad ES apmokestins amerikietiškas prekes, o ypač tiekiamas iš tų valstijų, kuriose respublikonai užsitikrinę tvirčiausias pozicijas.

Jean-Claude‘as Juncker‘is tada kalbėjo apie rengiamus planai pritaikyti tarifus tokioms prekėms kaip Kentukio burbonas, „Levi‘s“ džinsai ir „Harley-Davidson“ motociklai.

Komisijos pirmininkas nurodė, kad su amerikietiškomis prekėmis bus elgiamasi taip pat, kaip JAV ketina pasielgti su europietišku metalu.

Šeštadienį vakare socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodė D. Trumpo žinutė: „Jei ES nori ir toliau didinti ir taip didelius tarifus ir barjerus verslo santykių su tuo regionu turinčioms JAV įmonėms, mes tiesiog pritaikysime mokesčius laisvai į JAV plūstantiems jų automobiliams. Jie daro taip, kad savo automobilių (ir ne tik) parduoti ten būtų neįmanoma.“

D. Trumpas taip pat užsiminė apie ypač kvailas sutartis, kurias pasirašė ankstesnės administracijos. Anot JAV prezidento, kitos šalys juokiasi iš to, kokiais kvailiais buvo ankstesni lyderiai. Jis kategoriškai pareiškė, kad daugiau nieko panašaus nebus.

Šis svaidymasis analogiškais pareiškimais prasidėjo, kai D. Trumpas ketvirtadienį pranešė apie ketinimą įvesti griežtus 25 proc. tarifus iš bet kurios pasaulio šalies importuojamam plienui ir 10 proc. – aliuminiui.

Jo pranešimas šokiravo daugelį šio pramonės sektoriaus įmonių vadovų, tačiau šitaip JAV prezidentas, esą, vykdė pagrindinį savo kampanijos pažadą, išreikštą šūkiu „Pirmiausia – Amerika!“

Netrukus po šio pranešimo J. C. Junckeris Vokietijos žiniasklaidai pasakė: „Čia nėra nieko racionalaus, bet racionalumas yra ta savybė, kurios šiame pasaulyje paskirstyta ne po lygiai.“

Automobilių pramonė ES itin svarbi, tad papildomi muitai automobiliams galėtų rimtai pakenkti ES ekonomikai. ELTA rašė, kad jau ir pastarieji JAV muitai pradėjo kenkti Vokietijos ekonomikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (275)