„Vakar pasiekėme istorinį susitarimą su euro grupe dėl Graikijos skolų“, - šalies prezidentui Prokopiui Pavlopului sakė A. Tsipras.

„Verčiame naują puslapį“, - sakė premjeras pridurdamas, kad Graikija neturi trauktis iš reformų kelio.

Į itin gilią ekonominę krizę įgrimzdusi Graikija Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir ES paramos prašė tris kartus. Paskutinė, trečioji, gelbėjimo programa pasibaigs šių metų rugpjūtį.

„Graikijos krizė baigiasi čia šiandien“, - sakė ES ekonomikos reikalų komisaras Pierre'as Moscovicis po derybų maratono Liuksemburge, pavadindamas šį įvykį „istorine akimirka“.

Buvo tikėtasi, kad šįkart susitarimą pasiekti nebus sudėtinga, tačiau Vokietijos, didžiausios Graikijos kreditorės, pasipriešinimas paskutinę minutę, užvilkino derybas šešiomis valandomis.

Euro zonos kreditoriai taip pat sutiko skirti 15 mlrd. eurų pasitraukimui iš paramos programos palengvinti.

„Graikijos vyriausybė patenkinta susitarimu“, - po derybų sakė Graikijos finansų ministras Euclidas Tsakalotosas.

„Bet norint, kad jis būtų vertingas, turime užtikrinti, kad graikų tauta konkrečius rezultatus pajustų jau greitu laiku... jie turi pajausti permainas savo kišenėse“, - pridūrė jis.

Per aštuonerius metus trukusį sunkmetį pasikeitė keturios Graikijos vyriausybės, šalies ekonomika susitraukė 25 proc. Nedarbas šoktelėjo į aukštumas ir vis dar siekia per 20 proc. Dėl šių priežasčių tūkstančiai jaunų išsilavinusių graikų išvyko dirbti į užsienį.

Kreditorių spaudžiama, Graikija jau sutiko dar kartą apkarpyti pensijas 2019 metais ir sumažinti neapmokestinamųjų pajamų ribą milijonams žmonių 2020 metais.

Europos Komisija jau nurodė, kad Graikijai ir toliau bus taikoma fiskalinė priežiūra - tol, kol ji grąžins 75 proc. savo paskolų.

Nuo 2010 metų Atėnai gavo 273,7 mlrd. eurų paramos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)