JAV prezidentas Donaldas Trumpas jau įvedė tarifus Europai ir Kinijai bei sulaukė atsakomųjų veiksmų, kurie atsilieps ir pasaulio ekonomikai.

„Vokietijos antrasis ekonominis stebuklas baigėsi“, - rašo įtakingas dienraštis „Die Welt“, lygindamas stabilaus ūkio augimo metus po finansų krizės ir atsigavimo laikotarpį po Antrojo pasaulinio karo.

Šalies ekonomikos institutai jau apkarpo Vokietijos ūkio plėtros prognozes. DIW ekonomikos institutas jas sumažino iki 1,9 proc. šiems metams ir patikslino iki 1,7 proc. 2019-iesiems.

Ifo institutas pasielgė dar drastiškiau, sumažindamas prognozę 2018-iesiems nuo 2,6 proc. iki 1,8 proc.

ELTA primena, kad „Daimler“ šią savaitę sumažino pelno augimo prognozę, tad automobilių sektoriuje „vakarėlis baigėsi“. Nuotaikos nepasižymi optimizmu ir chemijos pramonėje.

„Debesys telkiasi virš Vokietijos ekonomikos, kurios pramoninis variklis pradėjo buksuoti metų pradžioje“, - sakė Ifo makroekonomikos vadovas Timas Wollmershaeuseris.

Sausio-kovo mėnesiais Vokietijos ūkio plėtra sulėtėjo iki 0,3 proc. Pastaruoju metu pramonės gamyba ir pramonės užsakymai nedžiugina, o Amerikos ekonominė politika didžiausio Europos ūkio augimą lėtina. Eksportui ir investicijoms kenkia „didėjanti nežinomybė“.

Vis dėlto esama ir stipriosios Vokietijos ekonomikos pusės. Tai - žemas nedarbo lygis, augantys atlyginimai ir didėjančios viešosios išlaidos. Šių sričių plėtrą politinis nestabilumas gali aptemdyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)