Oficialaus vizito metu Nyderlandų Užsienio prekybos ir bendradarbiavimo vystymo ministrė Sigrid Kaag, kartu su VšĮ „Investuok Lietuvoje“ vadovu Mantu Katinu, lankėsi Kaune bei susitiko su septyniomis IT sektoriuje veikiančiomis įmonėmis, kurios savo veiklą vykdo Lietuvoje. Šešios įmonės apie veiklos pradžią Lietuvoje pranešė per praėjusius dvejus metus ir net penkios iš septynių Nyderlandų kapitalo įmonių įsikūrė Kaune. Susitikimas su šiomis įmonėmis buvo organizuojamas „Happspace Bankas“ patalpose. Būtent čia, birželio 15 dieną, veiklos pradžią paskelbė dar vienas Nyderlandų investuotojas Kaune – „Hyarchis“.

Nyderlandų kapitalo įmonių veikla Lietuvoje – dinamiška. Nuo startuolio „Meridia“ iki didelio prekės ženklo IT srityje „Centric“; nuo nedidelės duomenų analitikos įmonės „GeoPhy“ iki didelę patirtį šioje srityje sukaupusios, programinės įrangos kūrėjos „Hyarchis“. Ir nors visos šios užsienio kapitalo įmonės specializuojasi skirtingose veiklos srityse, pagrindinės priežastys, lėmusios Nyderlandų verslo sprendimą plėtrai pasirinkti Kauną, buvo ir yra tokios pačios: tai mieste esantys talentai ir aukščiausio lygio profesionalai, priimtina ir nedaug nuo olandų besiskirianti darbo kultūra, šalies ekonominis išsivystymas ir augimas bei švietimo įstaigų lankstumas, įsiklausymas ir studijų programų atliepimas investuotojų poreikiams.

Beveik pusei susitikime dalyvavusių įmonių pradėti veiklą Kaune padėjo Adriaan Hoogdujin – buvęs GeoPhy Lietuvos padalinio vadovas. „Nyderlandų investuotojai, dažniausiai, nėra linkę vadovautis tradiciniais veiklos plėtros perkėlimo modeliais. Dauguma investuotojų yra vidutinio dydžio įmonės, kurios siekia atrasti strateginę vietą savo verslui plėsti; vietą, kurioje yra reikalingas kompetencijas turintys, aukštos kvalifikacijos specialistai, galėsiantys jų verslui sukurti technologinį proveržį. Iš Kaune kuriamų padalinių pagrįstai tikimasi unikalių ir pažangių sprendimų, todėl Kauno Technologijos Universitetas puikiai padeda pasiekti šiuos tikslus.“ – įsitikinęs Adriaan Hoogdujin.

Naujai Kaune duris atvėrusios įmonės „Hyarchis“ vadovas Andre van der Doelen teigia, jog: „ Nyderlanduose buvo sunku rasti pakankamai reikalingus gebėjimus turinčių talentų, kurie įmonei leistų išlaikyti technologinį inovacinį pranašumą ateityje. Keletą metų bandėme dirbti su įvairiomis projektų komandomis užsienyje, o praėjusių metų rudenį pirmą kartą pamėginome padirbėti su komanda iš Lietuvos. Iš tiesų, likome maloniai nustebinti čia dirbančių specialistų darbo kultūros bei fakto, kad verslui įsteigti būtinos procedūros yra išties paprastos. Mūsų įmonės Kauno padalinys bus atsakingas už mūsų produktų, skirtų tarptautinei rinkai, vystymą, todėl čia gims ir ateities plėtros planai“.

VšĮ „Kaunas IN“ verslo skyriaus vadovas Tadas Stankevičius taipogi džiaugiasi olandų investuotojų sėkme: „Neišskiriant vien tik Nyderlandų investuotojų, siekiame visiems užsienio investuotojams padėti sukurti geriausias įmanomas sąlygas verslui Kaune. Džiugu stebėti, kaip užsienio kapitalo įmonės mūsų mieste jaučiasi kaip namie, o užsienio investuotojai tampa puikiais Kauno ambasadoriais savo šalyse. Per pastaruosius dvejus metus, Nyderlandų verslininkų bendruomenė tapo viena iš gausiausių užsienio investuotojų bendruomenių Kaune ir, neabejojame, jog ateityje ji tik augs.

Maloniai ir optimistiškai nuteikia ir tai, jog dėl šių ir kitų užsienio investicijų pastebimi į Kauną grįžtantys talentai, kas reikšmingai prisideda prie bendros verslo aplinkos Kauno mieste gerinimo“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)