Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, praėjusią savaitę dalyvavęs ECB valdytojų susikime, žurnalistams pasakojo, kad banko vykdoma kiekybinio skatinimo programa bus baigta šiemet, o sprendimas dėl palūkanų normos bus priimtas kitų metų antroje pusėje.

„Ekonominė situacija kaip ir nesikeičia, rizikos subalansuotos. (…) kiek tai susiję su ekonomine plėtra, kažkokių debesų ECB vidutiniu laikotarpiu nemato“, – kalbėjo LB vadovas.

Jo teigimu, galutinis sprendimas dėl bazinės palūkanų normos bus priimtas 2019 m. vasaros pabaigoje.

„Manau, kad rinkos pradės įskaičiuoti palūkanų didinimą ir anksčiau. Kalbant apie Lietuvą, aš manau, procesas po truputį yra prasidėjęs. Nežymiai, bet palūkanų pokyčiai yra. Bent būsto paskolų didėjimas yra apie 0,2 proc. punkto“, – kalbėjo V. Vasiliauskas.

Jo vertinimu, ECB iki šiol vykdoma kiekybinio skatinimo programa buvo veiksminga.

„Matėme, ekonomika augo. Tai vyksta ne be ECB pastangų. Kreditavimo sąlygos geros – ne tik Lietuvoje. Manau, kad tikrai skatinimo programa prisidėjo prie situacijos geroko pagerinimo. Bet, be abejo, su laiku, to skatinimo įtaka mažėja.

Matėme, truputį palūkanos sureagavo, bet paskui vėl atsistatė. Tai, be abejo, įtaką darys. Finansų rinkos orientuotos į vidutinį laikotarpį. Koks laiko tarpas, per kurį padidės, manau, anksti kalbėti“, – komentavo LB valdybos pirmininkas.

Anot jo, ECB taip pat buvo diskutuota apie vadinamą G7 šalių lyderių susitikimą ir JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimus taikyti naujus muitus į JAV importuojamoms prekėms.

„Kol kas, sakykime, tik vertinama, galima to įtaka. Jei prasidės visuotinis apsikeitimas didesniais muito tarifai, tai buvo įvardinta kaip tarptautinės aplinkos riziką, kurią reikia imti galvon. (...) Konkrečių vertinimų nedarėme, bet paprašėme ECB personalo atkreipti į tai dėmesį“, – kalbėjo V. Vasiliauskas.

Lietuvos bankas informavo, kad vykdydamas skatinimo programą, yra nupirkęs vertybinių popierių už 10 mlrd. Eur. Iš jų Lietuvos vertybiniams popieriams teko apie 1,5 mlrd. Eur. Šiemet Lietuvoje vykdant šią programą dar planuojama išleisti 700 mln. Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)