Konkurencijos taryba nagrinėjo, ar „Swedbank“ nepiktnaudžiavo dominuojama padėtimi į „Bank link“ paslaugos teikimo sutartis, sudarytas su mokėjimų surinkimo paslaugas el. parduotuvėms teikiančiais ūkio subjektais, įtraukdama nuostatas, ribojančias jų galimybes „Swedbank“ klientams teikti naują - mokėjimo inicijavimo - paslaugą.

Mokėjimo inicijavimo paslauga - tradicinės „Bank link“ paslaugos alternatyva, leidžianti mokėjimų surinkimo paslaugas el. parduotuvėms teikiantiems ūkio subjektams teikti šias paslaugas nesudarant jokių sutarčių su bankais, o atliekant mokėjimo operaciją programiniu būdu prisijungus prie kliento banko sąskaitos. Įtarusi, kad „Swedbank“ galimai riboja mokėjimo surinkimo paslaugas teikiančių ūkio subjektų galimybes teikti alternatyvią paslaugą ir taip piktnaudžiauja dominuojama padėtimi, Konkurencijos taryba pradėjo tyrimą.

Tyrimo metu nustatyta, kad „Swedbank“ į „Bank link“ paslaugos teikimo sutartį, sudarytą su mokėjimų surinkimo el. parduotuvėms paslaugas teikiančia bendrove „Paysera LT“, įtraukė nuostatas, ribojančias jos galimybę „Swedbank“ klientų atžvilgiu naudoti mokėjimo inicijavimo paslaugą. Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad analogiškos nuostatos buvo įtrauktos ir į su kitais mokėjimų surinkimo paslaugas el. parduotuvėms teikiančiais ūkio subjektais sudarytas „Bank link“ paslaugos teikimo sutartis. Tai galimai apribojo tokių ūkio subjektų galimybes veikti rinkoje, o el. parduotuvėms - pasirinkti alternatyvią, galimai pigesnę mokėjimų surinkimo paslaugą.

Reaguodama į įtarimus dėl Konkurencijos įstatymo pažeidimo, „Swedbank“ pateikė rašytinius įsipareigojimus pakeisti „Bank link“ paslaugos teikimo sutarčių sąlygas bei nebeatlikti veiksmų, galinčių pažeisti Konkurencijos įstatymo reikalavimus.

Siekiant įvertinti pateiktų įsipareigojimų priimtinumą ir tinkamumą, jie buvo viešai paskelbti Konkurencijos tarybos interneto svetainėje bei išsiųsti suinteresuotiems asmenims. Atsižvelgusi į viešos konsultacijos metu gautus pastebėjimus ir pasiūlymus, „Swedbank“ patikslino pradinių įsipareigojimų tekstą.

Nustačiusi, kad Konkurencijos įstatymo pažeidimu įtariama „Swedbank“ geranoriškai nutraukė galimai Konkurencijos įstatymui prieštaraujančius veiksmus ir prisiėmė įsipareigojimą tinkamai ir visa apimtimi pašalinti įtariamą pažeidimą bei nenustačius esminės žalos Konkurencijos įstatymo saugomiems interesams, Konkurencijos taryba nusprendė baigti tyrimą patvirtindama „Swedbank“ pateiktus patikslintus įsipareigojimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)