Pirmiausia komiteto nariai svarstė Vyriausybės pasiūlymus didinti akcizus cigaretėms ir kitiems tabako gaminiams.

„Su šitais pakeitimais siūloma nustatyti 3 metų planą tabako gaminių akcizams didinti“, – pasiūlymus pristatė finansų ministras Vilius Šapoka.

Anot jo, cigaretėms akcizą siūloma didinti vidutiniškai po 6 proc., kitiems gaminiams vidutiniškai po 14 proc.

Daugiausia parlamentarai diskutavo, kokio dydžio akcizą taikyti elektroninių cigarečių skysčiui – 0,2 proc. ar 0,1 proc.

Tabako gamintojų atstovai prieštaravo, kad rūkomajam tabakui akcizai būtų didinami tokiu dideliu tempu. Jų teigimu, vidutinis rūkomojo tabako pakelis padidėtų keliais eurais ir jo kaina palyginti su cigarečių kaina padidėtų nuo maždaug 2/3 iki 3/4 to, kiek kainuoja tas pats kiekis cigarečių. Už vyriausybės pasiūlymus balsavo dauguma BFK narių.

Pristatęs siūlomas NT pataisas, kuriose numatoma apmokestinti antrą ir paskesnį gyvenamos paskirties būstą, V. Šapoka argumentavo, kad jos reikalingos siekiant išvengti NT kainų burbulo.

Mykolas Majauskas abejojo pataisų prasmingumu. Esą mokesčio išplėtimas paliestų apie 300 tūkst. gyventojų – daugiausia tokių būtų provincijoje.

Finansų ministras kalbėjo, kad Seimui atmetus pasiūlymą dėl NT mokesčio, ministerija ieškos, kokioms reikmėms sumažinti 11 mln. Eur, kuriuos planuojama surinkti.

V. Ąžuolas, prisipažinęs turintis keturis butus Naujojoje Akmenėje, siūlė ministerijai atsižvelgti į tai, kad nebūtų apmokestinamas antras gyvenamasis būstas, kuris buvo paveldėtas. Tuo metu R. Tamašunienė klausė, kaip būtų apmokestintas turtas, kurį paveldėjo keli paveldėtojai.

A. Kubilius teigė nesuprantantis, kodėl du ar daugiau butų regione turintys gyventojai mokėtų naują mokestį, o, pvz., Vilniuje 200 tūkst. Eur turintis žmogus nieko nemokėtų.

Ministras V. Šapoka replikavo, kad komitetas turi nuspręsti, kieno poziciją komitetas palaiko – Lietuvos laisvosios rinkos instituto ar Vyriausybės.

Primename, kad valdantieji siūlo konsoliduoti GPM ir „Sodros“ įmokas ir šiuos mokesčius skaičiuoti nuo visos darbo vietos kainos.

Taip pat siūloma išplėsti NT mokesčio taikymą, nustatant progresinį apmokestinimą antram ir paskesniam gyvenamosios paskirties būstui.

Pensijų srityje siūloma keisti jų kaupimą antrosios pakopos pensijų fonduose. Taip pat pagrindinę arba bazinę pensiją mokėti iš valstybės biudžeto.

Po to, kai įstatymų projektus apsvarstys Seimo komitetai, už juos bus balsuojama Seimo plenariniame posėdyje.

Vyriausybė tikisi, kad visi reformų įstatymų projektai bus priimti dar šioje pavasario sesijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)