Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos darbo departamento direktorius Kęstutis Zaura pristatė Vyriausybė poziciją MMA didinti 20 eurų, iki 420 eurų.

Apie skirtingą pajamų lygį regionuose ir Tarptautinio valiutos fondo įspėjimą nekelti MMA per sparčiai kalbėję Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas ir Lietuvos verslo konfederacijos prezidiumo narys Andrius Romanovskis bendros darbdavių pozicijos nerado ir siūlė MMA didinimo klausimą atidėti.

Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė nurodė, kad profsąjungos MMA siūlo kelti 50 eurų, iki 450 eurų.

Neradus bendros pozicijos, naujoji Trišalės tarybos pirmininkė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovė Inga Ruginienė pasiūlė fiksuoti skirtingas pozicijas. Prie šio klausimo dar gali būti sugrįžta kitame posėdyje liepą.

Kaip nurodoma prieš posėdį pateiktoje medžiagoje, vidutinis mėnesinis darbo užmokestis „ant popieriaus“ (VDU) 2017 metais buvo 840 eurų. Planuojama, kad 2018 metais jis padidės iki 895,4 euro.

„Padidinus MMA 20 eurų, t.y. iki 420 eurų, ji sudarytų 46,9 proc. planuojamo VDU (esamo VDU sudarytų 50 proc.)“, – rašoma dokumente.

Trišalės tarybos nariams taip pat buvo pateikti Finansų ministerijos parengtos ekonominės veiklos scenarijaus duomenys.

Prognozuojama, kad vidutinis metinis suderintas vartotojų kainų indeksas sumažės nuo 3,7 proc. 2017 metais iki 2,9 proc. 2018 metais.

Numatoma, kad 2018 metais nedarbo lygis šalyje sudarys 6,5 proc. 2017 metais jis sumažėjo iki 7,1 proc.

„Atsižvelgus į susiformavusias ūkio raidos tendencijas ir palankesnes išorines aplinkos prielaidas numatoma, kad šalies bendrasis vidaus produktas 2018 metais augs 3,2 proc.“, – prognozuoja Finansų ministerija.

Darbo našumas 2018 metais turėtų augti 3,7 proc.

Pastarąjį kartą MMA buvo didintas sausio 1 dieną – nuo 380 iki 400 eurų. Lietuvos banko duomenimis, po šio pakėlimo darbo užmokestis pakilo ir mažesnes pajamas gaunantiems darbuotojams.

Darbo kodekse numatyta, kad Vyriausybė MMA ir minimalų valandinį atlygį tvirtina atsižvelgdama į Trišalės tarybos rekomendaciją bei šalies ūkio vystymosi rodiklius ir tendencijas.

Pernai Trišalė taryba nutarė, kad siekiant depolitizuoti MMA nustatymą, siūloma įtvirtinti, kad jos ir VDU santykis neturi būti mažesnis kaip 45 proc. ir didesnis kaip 50 proc. bei turi atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių Europos Sąjungos valstybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (286)