„Achemos“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkės Birutės Daškevičienės teigimu, toks scenarijus pasikartoja jau ne pirmus metus: prisidengiant neigiamomis prognozėmis bloginamos sąlygos darbuotojams, tačiau, kaip teigia ji, pasibaigus metams, skaičiuojami milijoniniai pelnai. Tuo metu iš darbuotojų atimtos premijos grąžinamos labai sunkiai, po ilgo laiko ir dalimis.

„Tai matėme ir 2013-aisiais, ir 2016-aisiais. Tik metai įpusėja, įmonės vadovai pradeda kalbėti apie nuostolingus metus ir karpyti darbuotojų darbo užmokesčio fondą. Šiemet darbuotojų sąskaita planuojama sutaupyti kelis šimtus tūkstančių eurų kas mėnesį. Tai skaudžiai paveiks darbuotojus, tačiau bendrovei toks sutaupymas didesnės įtakos neturės. Be to, prieš priimant sprendimus, darbdavys privalėjo tartis, konsultuotis”, - pranešime cituojama B. Daškevičienė.

Pranešime nurodomi ir keli profesinės sąjungos įmonės vadovams bei akcininkams išsakyti reikalavimai: panaikinti birželio 1 dienos įsakymą dėl kolektyvinėje sutartyje numatytų išmokų sustabdymo, dirbantiems cechų darbuotojams mokėti sutartas išmokas, jei vykdomi gamybos rodikliai, remontams sustabdytų cechų darbuotojams sudaryti sąlygas išnaudoti sukauptas atostogas bei cecho remonto metu atliekant darbus pagal sąmatas mokėti vidutinį darbo užmokestį (VDU), jei užmokestis pagal sąmatą bus mažesnis nei VDU.

B. Daškevičienė taip pat teigia suprantanti, kad Suskystintų gamtinių dujų terminalo (SGDT) mokestis - 20 milijonų eurų per metus - bendrovei yra didžiulė našta, tačiau taupymo priemonių nukreipimas į darbuotojus netoleruotinas.

Pranešime nurodoma, kad, jei reikalavimai bus ignoruojami, planuojami piketai prie bendrovės, mitingas prie koncerno „Achemos grupė” būstinės ir Seimo.

ELTA primena, kad praeitą savaitę „Achemos grupės” akcininkė Lyda Lubienė „Lietuvos žinių“ transliuotoje konferencijoje tikino, kad darbuotojų atstovams yra sakiusi, jog įmonė yra situacijoje, kai ją pigiau sustabdyti, nei išlaikyti.

„(...) mums sustabdyti pigiau, negu ją išlaikyti. Jeigu 2017 metais SGDT ir VIAP sudarė 24 mln. eurų, tai mūsų darbo užmokesčio fondas sudarė 39 mln. eurų. Tai yra normalu?“, - teigė ji.

Tuo metu energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas po susitikimo su L. Lubiene ir „Achemos grupės” generaliniu direktoriumi Linu Sabaliausku penktadienį sakė, kad „Achemos” mokama dalis už SGDT išlaikymą nuolat mažėja.

„Anksčiau, 2015 metais, buvo apie 30 mln. eurų, šįmet prognozuojame apie 20 mln. eurų. Ši suma, vertinant su perdavimo sistemos išlaikymu, yra mažesnė nei pernai, o antras dalykas - matant terminalo išpirkimo galimybes šią sumą (būtų galima, - ELTA) sumažinti maždaug per pusę“, - tada kalbėjo energetikos ministras.

Jis taip pat sakė, kad šiuo metu Seimui yra pateikti įstatymo projektai, kuriuose kalbama apie vadinamojo VIAP (viešuosius interesus atitinkančios paslaugos elektros energijos sektoriuje) diferencijavimą maždaug 800 įmonių, kurios galėtų VIAP lengvatą panaudoti tiek efektyvumo, tiek kitoms priemonėms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)